Yemeklere tat katan zahter, yalnızca lezzetiyle değil antioksidan deposu olmasıyla da öncü baharatlar arasında yer alıyor. Geleneksel bir baharat olan zahter, Akdeniz ve Orta Doğu mutfağında sıklıkla tüketilir. Zahter; kekik, sumak, adaçayı başta olmak üzere pek çok baharatın birleşiminden oluşur, bu da onu diğer baharatlardan farklı kılar. Akdeniz bölgesinde geleneksel olarak kullanılan bu baharat karışımının keşfi ise çok uzun yıllara dayanıyor. İnsan sağlığı için sayısız fayda sağlayan baharat, her ne kadar kekiğe benzese de tat olarak daha farklı bir aroma sunuyor. Büyük bir antioksidan kaynağı olan zahter vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hastalık risklerine karşı iyi bir koruyucu görevi görür. Bağışıklık sisteminin direnç kazanmasını sağlamasının yanı sıra, iltihaplanma ve ağrıyı azaltmak için de birebirdir. Yemeklere eklenen bir miktar zahterle, kış aylarında vücudunuza direnç kazandırabilirsiniz. Zahter, grip veya nezle gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur. Zahterin yağı ise cilde sunduğu faydalarla dikkat çekiyor. Bu yağ, cilt lekelerini ve kokusunu gidermede etkili bir ilaç niteliği taşıyor. Kuru öksürük probleminden bir türlü kurtulamıyorsanız zahter tüketmeyi deneyin. Öksürüğü kesmek için doğal ilaç olan zahter, boğaz ağrısını da hafifletebilir. Zahter çayı birçok mevsimsel ve enfeksiyonel hastalığa kalkan olabilir, bu nedenle mutfağınızdan eksik etmeyin. Kanser riskini azalttığı belirtilen zahter, içindeki vitamin, mineral, antioksidanlar sayesinde zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Aynı zamanda vücudun onarılmasında da etkili bir rol oynar. Özellikle akciğer ve ağız boşluğu kanserinden korunmaya yardımcı olur. Bazı kozmetik ürünlerin içeriğinde kullanılan zahter, cildi besleyen içeriği sayesinde ciltte oluşan leke ve yaraların tedavi edilmesini sağlar. Ayrıca cilt enfeksiyonunun da önüne geçebilir. Zahterin içinde bulunan sumak, sindirim sistemini destekler ve hazımsızlığa iyi gelir.