Hepimizin evinde var ama kıymeti bilinmiyor! Sağlıklı vücudun yeşil anahtarı: Ağızdaki enfeksiyonları söküp atıyor, tam bir A, C ve K vitamini deposu

Ağız ve diş sağlığının durumu, genel beden sağlığı için önem taşıyor. Pek çok hastalık, ağız içerisindeki sağlık probleminden kaynaklanabiliyor. Bu sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için ağız ve diş sağlığına öncelik vermek gerekiyor. Doğal gıdaların faydalarından yararlanmak ise bu noktada yapabileceğiniz en sağlıklı seçenek oluyor. Düzenli diş fırçalamanın yanı sıra çeşitli besinleri tüketerek de beden sağlığınızı koruyabilirsiniz. Peki, ağız ve diş sağlığı için hangi sebze, nasıl tüketilmeli? Diğer faydaları nelerdir?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre vücutta oluşan bazı problemler, ağız ve diş sağlığının bozulmasından kaynaklanabiliyor. Bu durumu pozitife çevirebilmek için gün içerisinde mutlaka dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız çalkalama suyundan destek almak gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra bazı doğal gıdalardan da faydalanabilirsiniz. İşte tüm detaylar....

GENEL SAĞLIĞINIZ BOZULABİLİR!
Ağız ve diş sağlığının bozulması, ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Periodontal hastalıklar, diş eti iltihabı ve diş çürükleri gibi sorunlar; kalp hastalıkları, diyabet, solunum yolu enfeksiyonları ve düşük doğum ağırlığı gibi sistemik hastalıklara neden oluyor. Diş eti iltihaplanmaları, kan dolaşımına bakterilerin karışmasına neden olarak vücutta inflamasyon oluşturuyor. Kötü ağız hijyeni, kronik hastalıkların yönetimini zorlaştırıyor ve genel sağlığı olumsuz etkiliyor.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ VAZGEÇİLMEZİ
- Marul suyu, içeriğinde bulunan yüksek miktarda su ve vitaminler sayesinde ağız ve diş sağlığına katkıda bulunuyor. Özellikle, marulun içerdiği C vitamini ve diğer antioksidanlar; diş eti iltihaplarını önlemeye ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. Marul suyu içmek ya da ağız içerisinde çalkalamak, tükürük üretimini artırarak kuruluğunu önlüyor ve diş minesini koruyarak diş çürümesine karşı koruma sağlıyor.

TEK FAYDASI AĞIZ SAĞLIĞINDA DEĞİL
- Dünyanın birçok yerinde yaygın olarak tüketilen marul, besin değeri yüksek ve sağlığa birçok faydası olan bir bitkidir. İlk olarak Antik Mısır'da yetiştirildiği bilinen marul, günümüzde salataların vazgeçilmez bir bileşeni olarak bilinir. Marulun sağlığa olan faydaları; içerdiği vitaminler, mineraller ve diğer besin maddelerinden kaynaklanıyor.

DÜŞÜK KALORİLİ MUCİZE SEBZE
- Marul düşük kalorili sebzelerin arasında yer alıyor. Bu da onu kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme için ideal bir seçenek haline getiriyor. 100 gram marulda sadece 15 kalorilik enerji bulunuyor. Bu özelliği sayesinde diyet yapanların favorisi haline geliyor. Bunun yanı sıra marul yüksek su içeriğine sahip. Bu sayede vücudun nem seviyesini korumaya yardımcı olur.

TAM BİR A VİTAMİNİ DEPOSU!
- Marul, zengin bir A vitamini kaynağı. A vitamini, göz sağlığı için kritik öneme sahip ve görme fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur. Bu vitamin, cilt sağlığı için de büyük önem taşıyor. Marul tüketimi, cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine katkıda bulunuyor. A vitamini, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Böylece vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını destekliyor.

C VİTAMİNİ İÇERİĞİYLE BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
- C vitamini de marulda bulunan önemli vitaminlerden biri. C vitamini, güçlü bir antioksidan olarak öne çıkıyor ve serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda cilt sağlığı için kolajen üretimini destekliyor ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Düzenli olarak marul tüketmek, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korunmada yardımcı oluyor.

HAMİLE KADINLAR BOL BOL TÜKETMELİ
- Marul, folat açısından da zengin. Folat, özellikle hamile kadınlar için önemli. Çünkü bu vitamin, fetüsün sağlıklı gelişimi için gerekli. Folat eksikliği, doğum kusurlarına ve nörolojik sorunlara yol açıyor. Bundan dolayı hamilelik döneminde marul gibi folat açısından zengin yiyeceklerin tüketimi öneriliyor.

KALP SAĞLIĞI İÇİN BİRE BİR
- Marulun içeriğinde bulunan potasyum, kalp sağlığı için fayda sağlıyor. Potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir mineral. Yeterli potasyum alımı, hipertansiyon riskini azaltıyor. Böylece kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine katkı sağlıyor. Marul, aynı zamanda kemik sağlığı için önemli olan K vitamini içeriyor. K vitamini, kemik mineralizasyonu sürecinde önemli bir rol oynuyor ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIP KABIZLIĞI BİTİRİYOR
- Marul, diyet lifleri açısından da zengin. Diyet lifleri, sindirim sistemi sağlığı için çok önem taşıyor. Marul tüketimi, bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. Lifler, uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Bu da aşırı yeme riskini azaltıyor ve kilo kontrolünü sağlıyor.

MARUL İÇECEĞİ TARİFİ
Malzemeler:
- 1 demet taze marul
- 1 su bardağı su
- İsteğe bağlı olarak limon suyu veya nane yaprağı
YAPILIŞI:
- Marulu iyice yıkayın ve yapraklarını ayırın. Özellikle organik marul kullanmak, pestisit kalıntılarından kaçınmak açısından faydalıdır.
- Marul yapraklarını küçük parçalara bölün.
- Blender veya katı meyve sıkacağına marul yapraklarını ve suyu ekleyin.
- Karışımı pürüzsüz hale gelene kadar blendırdan geçirin.
- İsteğe bağlı olarak, lezzet katmak için biraz limon suyu veya nane yaprağı ekleyebilirsiniz.
- Hazırladığınız marul suyunu bir süzgeç yardımıyla süzerek posasından ayırın.
- Marul suyunu taze olarak servis yapın.