Her gün ayıla bayıla yiyoruz ama vücudu iflas ettiriyor! Uzmanlar ağzınıza bile sürmeyin diye uyardı: Tüketildiği anda kanseri beslemeye başlıyor

Vücudumuz sağlıklı beslenilmediği zaman bazı hastalıklara daha kolay yakalanıyor. Metabolizmayı desteklemeyen, antioksidan içermeyen ve vitaminsiz gıdalar tüketildiği zaman hastalık riski daha da artıyor. Bu hastalıkların arasında kanser yer alıyor. Peki, hangi gıdaları yemek kansere açık bilet anlamına geliyor?

Kanser, vücudun hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp yayılmasıyla karakterize edilen ciddi bir hastalık. Birçok faktör kanser riskini artırıyor. Bunların arasında genetik yatkınlık, sigara içme, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, obezite, düzensiz egzersiz, alkol tüketimi ve maruz kalınan çevresel faktörler yer alıyor. Bazı besinleri ısrarla tüketmek ise bu sebeplerin başında bulunuyor. İşte tüm detaylar…

KANSER VE BESLENME İLİŞKİSİ NASILDIR?
- Sağlıksız beslenme, kanser gelişiminde önemli bir risk faktörü olarak kabul ediliyor. Özellikle yüksek oranda işlenmiş gıdalar, doymuş yağlar, şeker, tuz ve katkı maddeleri içeren bir diyete uzun süre maruz kalmak, kanser riskini artırıyor. Bu tür gıdaların aşırı tüketimi obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi diğer sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Bu da dolaylı olarak kanser riskini artırıyor.

- Sağlıklı bir diyet ise kanser riskini azaltıyor. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl, sağlıklı yağlar ve protein içeren bir beslenme tarzı kanserle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Bu besinler; antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve lifler açısından zengin. Bu sayede vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle sebzeler ve meyveler, kansere karşı koruyucu özelliklere sahip olan fitokimyasallar içeriyor.

İŞLENMİŞ GIDALARI MUTFAĞINIZA BİLE SOKMAYIN
Birçok çalışma, işlenmiş gıdalar ile kanser riski arasında bir ilişki olduğunu açıkça gösteriyor. İşlenmiş gıdalar; yüksek miktarda katkı maddesi, koruyucu ve raf ömrünü uzatan maddeler içeriyor.

Bu maddelerin bazıları, özellikle uzun süreli tüketimde kanserojen oluyor. Örneğin; nitratlar ve nitritler gibi katkı maddeleri, bazı araştırmalara göre kolorektal kanser riskini artırıyor.

Bundan dolayı sucuk ya da sosis gibi işlenmiş gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekiyor.

KAHVALTILIK GEVREKLER SANDIĞINIZ KADAR MASUM DEĞİL
Kahvaltılık gevrekler, içerdikleri bazı bileşenler nedeniyle kanser riskini artırabiliyor. Birçok kahvaltılık gevrek, yüksek miktarda şeker, tuz, işlenmiş tahıllar ve katkı maddeleri içeriyor.

Özellikle şeker ve işlenmiş tahılların aşırı tüketimi obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Bu da kanser riskini artırıyor. Bazı kahvaltılık gevrekler, yüksek früktozlu mısır şurubu gibi tatlandırıcılar içeriyor.

Bu maddenin aşırı tüketimi karaciğer yağlanması ve insülin direnci gibi durumlara yol açıyor ve kanser riskini artırıyor. Bazı kahvaltılık gevrekler, koruyucu ve renklendirici maddeler gibi katkı maddelerini içeriyor. Bu maddelerin uzun süreli tüketimi kanserojen etkilere sahip.

MUTFAKTAKİ GİZLİ TEHDİT: MEYVE AROMALI YOĞURTLAR
Meyve aromalı yoğurtlar, içerdikleri bazı bileşenler nedeniyle kanser riskini artırabiliyor. Meyve aromalı yoğurt çeşitlerinin bazıları, yüksek miktarda şeker, tatlandırıcılar, koruyucular ve yapay renklendiriciler içeriyor.

Aşırı şeker tüketimi obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir; bu da kanser riskini artırabilir. Bazı tatlandırıcılar, özellikle yapay tatlandırıcılar, uzun süreli tüketimde metabolizma üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir ve kanserojen olabilir. Bazı koruyucular ve yapay renklendiricilerin kanserojen etkileri olabileceği biliniyor.