Her gün ısıtıp soframıza koyuyoruz ama zehirliyor! Meğer kaşık kaşık yediğimiz o besin organlarımızı çürütüp ömrümüzü kısaltıyormuş

Her gün sofralarımıza farklı pek çok yemek koyuyoruz. Yaptığımız yemeklerin kalanlarını ısıtıp birkaç güne yayarak tüketsek de yapılan araştırmalar gösteriyor ki o besinleri ısıtan kendi ömründen çalıyor! Meğer kaşık kaşık yediğimiz ve tadına doyamadığımız o besinler organlarımızı bitirip ömrümüzü kısaltıyormuş! İşte tekrar ısıtıldığında zehirden bin beter olan, sağlığımızı ciddi ölçüde tehdit eden o besinler...

Hepimiz her gün farklı pek çok yemek yiyoruz. Pek çoğumuz yemek hazırlarken birkaç güne yetecek şekilde yemekleri hazır edip ısıtarak tekrar tekrar tüketiyoruz. Bazı besinler var ki onları ısıttığımızda aslında sağlığımızı da riske sokuyor, ömrümüzden çalıyoruz. www.posta.com.tr

Isıtıldığında zehirleyebilecek bazı yiyecekler, doğru saklama ve hazırlık yöntemleri kullanılmadığında bakteri üremesine yol açabilen ve toksik maddelerin oluşumuna neden olan yiyeceklerdir. İşte yeniden ısıtınca zehirleyici olan o besinler!

PİRİNÇ
Özellikle bayılarak yediğimiz ve sofralarımızda da önemli bir yer edinen pirinç, bakteri sporlarının oluşmasına neden olabilen yüksek nişasta içeriğine sahiptir. Oda sıcaklığında veya düşük sıcaklıklarda saklanırsa, bu sporlar hızla çoğalabilir ve besin zehirlenmesine neden olabilir. Dolayısıyla, pirinç yeniden ısıtıldığında dikkatli olunmalı ve buzdolabında saklanmalıdır.

MANTAR
Mantarlar, tekrar ısıtıldığında hızla bozulabilen ve besin zehirlenmesine neden olabilecek proteinler içerebilir. Mantarlar yeniden ısıtılmadan önce iyi pişirilmeli ve hemen tüketilmelidir.

TAVUK VE BALIK
Kanatlı ve balıklar, tekrar ısıtıldığında bakteri üremesine neden olabilecek yüksek protein içeriğine sahiptir. Bu nedenle, tavuk, hindi veya balık gibi proteinler, güvenli bir şekilde saklanmalı ve tekrar ısıtıldığında tamamen pişirilmelidir.

MANTAR SOSLARI VE KREMALI YEMEKLER
Mantar sosları ve kremalarla hazırlanan yemekler, tekrar ısıtıldığında hızla bozulabilir ve bakteri üremesine neden olabilir. Bu tür yemeklerin güvenli bir şekilde saklanması ve tekrar ısıtılması önemlidir.

ISITILMIŞ PATATES
Patates, düşük asit içeriği nedeniyle Clostridium botulinum bakterisinin oluşumuna neden olabilir. Bu bakteri, botulizm adı verilen ciddi bir besin zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle, patatesler yeniden ısıtılmadan önce iyice pişirilmeli ve hemen tüketilmelidir.

Besin zehirlenmesini önlemek için, yiyeceklerin doğru bir şekilde saklanması, hemen tüketilmesi veya güvenli bir şekilde tekrar ısıtılması önemlidir. Yiyeceklerin buzdolabında veya derin dondurucuda saklanması, bakteri üremesini ve besin zehirlenmesi riskini azaltabilir. Ayrıca, yiyeceklerin hijyenik bir şekilde hazırlanması ve pişirilmesi de önemlidir.