Her sabah ekmek banıp banıp yiyoruz! A, C ve D vitamini zengini: Hem besleyici hem de tok tutup protein depolarını fullüyor

Kahvaltı sofralarında çeşit çeşit ve lezzetli pek çok besin kaynağı yer alıyor. Özellikle Türk kahvaltı kültüründe yer edinmiş ve dünyaca ünlenmiş bir lezzet var ki onu yiyen hastalık ne bilmiyor, cayır cayır kilo veriyor. A, C ve D vitamini zengini o besini yiyenlerin vitamin depoları fulleniyor. İşte tadı damak çatlatan, faydaları say say bitmeyen o mucize kahvaltılık!

Menemen, Türk mutfağının sevilen ve pratik bir kahvaltılık yemeği olarak dünyada da nam salmış durumda. Genellikle domates, biber ve yumurta ile hazırlanan bu lezzetli yemek, sadece lezzetiyle öne çıkmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da pek çok fayda sunuyor. İşte menemenin sağlığımız üzerindeki faydaları! www.posta.com.tr

LİKOPEN DEPOSU
Menemenin temel malzemeleri olan domates ve biber, antioksidanlar açısından zenginlik gösteriyor. Özellikle domates, likopen adı verilen güçlü bir antioksidan içeriyor. Likopen, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabiliyor ve kanser riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

PROTEİN DEPOLARINI FULLÜYOR
Bu besleyici ve lezzetli yemeğin içinde bulunan yumurta, yüksek kaliteli protein açısından bolluk gösteriyor. Protein, kasların onarılmasına ve büyümesine yardımcı olurken, tokluk hissini artırabiliyor ve kilo kontrolüne destek oluyor. Bu sayede etkili bir şekilde kilo vermek mümkün oluyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR
Domates ve biber gibi menemen malzemeleri, C vitamini bakımından zenginlik gösteriyor. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı direncin artmasına yardımcı oluyor. Bu sayede günlük ihtiyaç duyulan vitaminlerin hemen hepsi menemen içerisinden alınabiliyor.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR
Biber, özellikle de kırmızı ve sarı biberler, A vitamini içeriğine sahip oluyor. A vitamini, göz sağlığı için önemlidir ve görme fonksiyonlarının korunmasına yardımcı oluyor. Menemen içerisinde bol bol bulunan biber, göz sağlığını destekliyor.

DİYABETİ ETKİLİ YÖNETMEYİ SAĞLIYOR
Menemenin ana malzemeleri olan domates ve biber, düşük kalorili ve lif açısından zenginlik gösteriyor. Lif, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak diyabet riskini azaltabiliyor.

SAĞLIKLI YAĞLARLA DOLU
Sağlıklı yağlarla desteklenmesi için menemenin zeytinyağında pişirilmesi öneriliyor. Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri deposu olduğu için kalp sağlığını destekliyor. Zeytinyağında bulunan oleik asit, iltihabı da azaltarak kan lipid profiline olumlu etkiler sağlayabiliyor.

Menemen, sağlıklı bir kahvaltı veya hafif bir öğün seçeneği olabiliyor. Ancak, menemenin sağlık açısından faydalarından tam olarak yararlanmak için, dengeli ve çeşitli bir beslenme planı içinde yer alması önem taşıyor.

MENEMEN NASIL YAPILMALI VE NASIL YENMELİ?
Menemenin faydalarından yararlanabilmek için yemeği doğru bir şekilde yapmak ve tüketmek de önem taşıyor. Menemenin sağlıklı olması için içerisine domates, biber, soğan gibi sebzeleri eklemek ve yumurtayı aşırıya kaçmayacak şekilde koymak gerekiyor. Elbette ki yağ seçimini de zeytinyağı veya bitkisel yağlardan yana kullanmak önemli görülüyor.

Menemen piştikten sonra ise bu besini beyaz ekmekle tüketmek yerine etimek, tahıllı ekmek, grissini gibi daha düşük kalorili ve lifli karbonhidrat çeşitleri ile tüketmek fayda sağlayabiliyor. Diyette olanların ise karnabahar, brokoli gibi sebzelerden 'bitkisel ekmek' yaparak karbonhidrat ihtiyacını karşılaması mümkün oluyor.