Lahana, genellikle soÄŸan ailesine ait olan ve dünyanın birçok bölgesinde yetiÅŸtirilen besleyici bir sebzedir. Hem taze hem de piÅŸmiÅŸ olarak tüketilebilen lahana, birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerir ve saÄŸlık için bir dizi fayda saÄŸlar. Ä°ÅŸte B12 zengini lahananın saÄŸlığa olan faydaları! www.posta.com.tr Lahana, lif açısından gösterdiÄŸi zenginlik ile dikkat çekiyor. Lif, sindirim saÄŸlığını destekler, sindirimi düzenler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletebilir. Ayrıca, lif açısından zengin besinlerin tüketimi tokluk hissini artırabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Lahanadaki bazı bileÅŸenlerin, özellikle sulforafan gibi, kanserle savaÅŸmaya yardımcı olduÄŸu düÅŸünülüyor. Çalışmalar, lahana tüketiminin özellikle meme, prostat, kolon ve mide kanseri riskini azaltabileceÄŸini gösteriyor. Lahana, C vitamini, A vitamini ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar, serbest radikallerle savaÅŸarak hücresel hasarı azaltıyor ve vücudu oksidatif stresten koruyor. Lahanadaki yüksek C vitamini içeriÄŸi, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor. Bu sebze içerisinde bulunan diÄŸer besin maddeleri de bağışıklık fonksiyonlarını destekliyor. Lahana, kolesterol seviyelerini düÅŸürebilecek ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilecek bileÅŸenler içeriyor. Lif, vücuttaki kötü kolesterolü azaltarak kalp saÄŸlığını koruyabiliyor. Lahanadaki A vitamini, göz saÄŸlığı için önem taşıyor. A vitamini, göz saÄŸlığını koruyan ve yaÅŸa baÄŸlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltan antioksidan aktivite saÄŸlayarak tüketenler için büyük avantaj oluÅŸturuyor. Lahana, düÅŸük kalorili bir sebze olduÄŸu için kilo vermeye yardımcı oluyor. Diyetlerin aranan sebzelerinden olan lahana sayesinde hem uzun süre tokluk saÄŸlanabiliyor hem de diyet nedeniyle doÄŸabilecek vitamin eksiklikleri önleniyor. DüÅŸük kalorisi ve yüksek lif içeriÄŸi, tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Lahana, saÄŸlık açısından birçok fayda saÄŸlayabilen besleyici bir sebze olarak öne çıkıyor. Ancak, lahanaya alerjisi olan veya tiroid rahatsızlığı gibi saÄŸlık sorunları olan kiÅŸilerin, tüketmeden önce bir doktora danışmaları önem taşıyor. Hamilelerin ve emziren annelerin de gaz problemleri ve diÄŸer riskler nedeniyle bu kürü tüketmemesi öneriliyor. Lahanadan maksimum oranda B12 ve diÄŸer B vitaminlerini almak için lahanayı fermentasyonu uÄŸratmak gerekiyor. Lahanayı doÄŸru ÅŸekilde fermente edebilmek için Prof. Dr. Ä°brahim SaraçoÄŸlu B12 için lahana kürünü öneriyor. B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekÅŸi tadı olan ferment-lahana oluÅŸur. Bu özellikte neredeyse hiçbir bitkide yoktur. ÅŸeklindeki açıklaması ile lahananın ve kürün faydalarına dikkat çeken SaraçoÄŸlu'nun tarifini yapmak için aÅŸağıdaki malzemelere ihtiyaç duyuluyor:3-4 adet lahana yaprağı,Yarım litre kaynar suYAPILIÅžLahana yapraklarını güzelce yıkayıp dezenfekte ettikten sonra kaynar su içerisine atmak ve 15 dakika bekletmek gerekiyor.Bekleme süresi sonrasında sabah-akÅŸam soÄŸuk veya sıcak olaraktüketilebilen bu kür, B12 eksikliÄŸini anında bitiriyor.Lahanadan maksimum verim almak ve tüm minerallerini, posasını kullanmak için kaynar suda bekletme iÅŸlemi sonrası lahanaları blender'dan geçirip su içerisine karıştırmak da yeterli oluyor. Karışımı 3 gün içtikten sonra muhakkak ara verin.Herhangi bir alerjen durumunuz veya kronik rahatsızlığınızda hekiminize danışmadan kesinlikle tüketmeyiniz.