Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonlarının riskleri
Hayat kalitesini olumsuz etkileyen ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Beril Akman, bunun önemini şu şekilde açıkıyor:
"6 ay içerisinde iki ya da daha fazla veya yılda 4 kereden fazla idrar yolu enfeksiyonu yaşanıyorsa buna tekrarlayan idrar yolu enfeksiyon adı veriliyor.. Bu durumlar günlük yaşamı olumsuz etkilemek ile kalmayıp, kalıcı böbrek hasarına yol açarak böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. Erkeklerde de üretra darlığına sebep olan ve kan dolaşımına enfeksiyonun karışması ile sepsis adı verilen ve hayati tehlike arz eden durum ortaya çıkabilir. Gbelik sırasında meydana gelen idrar yolu enfeksiyonları ise düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı/prematüre bebek doğumuna yol açabilmektedir."
İdrar yolu enfeksiyonları tedavisinde neler yapılmalı?
“İdrar yolları enfeksiyonların tedavisinde idrar kültür ve antibiyogram sonucuna göre uygun antibiyotik tedavisinin verilmesi altın kuraldır. Hangi ilacın seçileceği ve tedavinin süresi hastanın yaşı ve mevcut hastalıkların durumuna göre hekim tarafından ayarlanmalıdır.
Tekrarlayan enfeksiyonlar için uzun dönem koruyucu antibiyotik tedavisi, cinsel ilişki öncesi tek doz koruyucu antibiyotik kullanılması, menopoz dönemindeki kadınlar için vajinal östrojen tedavileri önerilir.
Ağır enfeksiyon tablosunda ise hastaneye yatarak damardan sıvı ve antibiyotik tedavisi gerekir’’
Bu video haber ilginizi çekebilir: İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer?