"İftara ne pişirsem" diyenlere iftar menüsü (16 Mayıs 2020)

Bugün iftarda ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler iftar menüsünde... Eğer "İftarda ne yesek, iftara ne pişirsem?" diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yeşil mercimek çorbası tarifi, tavuklu kağıt kebabı tarifi, pancarlı pilav tarifi ve istiridye tatlısı tarifleri.

Yeşil mercimek çorbası tarifi
Yeşil mercimek çorbası malzemeleri
- Yeşil mercimek 2/3 su bardağı
- 6 su bardağı su
- 1 orta boy soğan
- 4 yemek kaşığı margarin ve tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1/4 çay bardağı pirinç
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 2 ince dilim bayat ekmek
- 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
Yeşil mercimek çorbası yapılışı
Mercimekler yıkanır. 1 su bardağı su ile en az 5 - 6 saat önceden ıslatılır. Soğanı soyup yıkanır ve ince ince doğranır. Yağla birlikte tencereye koyulur ve kavrulur. Un eklenir rengi değişene kadar kavrulur. Pirinç yıkanır, mercimek ve kalan su ile birlikte tenceredeki karışıma eklenir, kaynayıncaya kadar pişirilir. Blenderdan geçirip içine tuz eklenir ve tekrar ateşe koyulur. Yumurta ayrı bir kapta sütle birlikte iyice çırpılır. Yumurtalı süte sıcak çorbadan biraz ilave edilir ve yine çırpılır, çorbaya yavaş yavaş sürekli karıştırılarak eklenir. Kaynayana kadar pişirilir. Diğer yandan, ekmeğin 1 cm iriliğinde doğranır ve tepsiye dizilir. Fırında pembeleşinceye kadar kızartılır. Çorbayı üzerine kızarmış ekmek ve kırmızı biber serperek servis edilir.

Tavuklu kağıt kebabı tarifi
Tavuklu kağıt kebabı malzemeleri
- 500 gram kuşbaşı tavuk eti
- 1 su bardağı bezelye içi (Haşlanmış)
- 1 büyük boy kabak (Küp küp doğranmış)
- 4 mini patates (Enine ikiye bölünmüş)
- 10 arpacık soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kekik
Tavuklu kağıt kebabı yapılışı
Salçaları, zeytinyağını, tuzu, karabiberi ve kekiği bir kasede karıştırın. Hazırladığınız sosu etlere ilave edin ve iyice karıştırın. Sebzeleri de ekleyip tüm malzemeyi karıştırın. Karışımı 4 eşit parçaya bölün ve yağlı kağıtlara paylaştırın. Üzerini kapatacak şekilde kenarlarından kıvırarak şeker paketi gibi hazırlayın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika pişirip sıcak servis yapın.

Pancarlı pilav tarifi
Pancarlı pilav malzemeleri
- 500 gram küp doğranmış pancar
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı pancar suyu
- Yarım su bardağı et suyu
- 2 çorba kaşığı tereyağ
- 2 dal dereotu
- Tuz
Pancarlı pilav yapılışı
Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. Dereotunu temizleyip kıyın. Pancarları iyice yıkayıp tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pancarı kevgirle ayrı bir tabağa alıp suyunu ayırın. Pancarların kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayın. Tereyağını tencerede eritin. Pirinci ekleyip karıştırarak kavurun. Doğranmış pancar, et suyu ve 3 su bardağı pancar suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin. Üzerini kağıt havlu ile örtüp 10 dakika demlendirin. Dereotunu ilave edip harmanlayın. Daha sonra servis yapın.

İstiridye tatlısı tarifi
İstiridye tatlısı malzemeleri
İstiridye tatlısı şerbeti için
- 3 su bardağı toz şeker
- 3. 5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
İstiridye tatlısı hamuru için
- 250 gram oda ısısında bekletilmiş tereyağı ve ya margarin
- 1 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı çekilmiş ceviz veya fındık içi
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 su bardağı kadar un
İstiridye tatlısı yapılışı
Şerbeti için su ve şekeri tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırın üzerine limon suyu koyup kaynatın ve soğumaya bırakın. Yoğurma kabına un dışında malzemeleri alıp karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Çay bardağının ağzıyla aynı yerden başlayarak istiridye kabuğu şeklini verin. Tepsiye dizin yağlamaya gerek yok. Tamamlanan tatlıyı önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin. Fırından yeni çıkmış tatlıyı 3-5 dk dinlendirin sonra şerbetin tamamını döküp çekmesini bekleyin.