İftarda bardak bardak içiyoruz ama organları bitiriyor! Uzmanları uyardı: Kalp hastası yapıp şekere davetiye çıkartıyor!

Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş olan pek çok unutulmaz lezzet bulunuyor. Bu lezzetlerden kimileri sürekli olarak tüketilirken kimi de bu Ramazan günlerine özel olarak sofralarımızda yer alıyor. Öyle bir lezzet var ki bardak bardak içmelere doyamıyoruz ama aslında organlarımızı bitiriyor. Kalp hastalığına, şekere ve daha pek çok hastalığa yol açan o içecek bakın neymiş...

Şerbet, tatlı, içecek veya bazı yemeklerin yapımında kullanılan, genellikle su, şeker ve meyve suyunun kaynatılmasıyla elde edilen bir tatlandırıcı olarak biliniyor. Ramazan'da özellikle Osmanlı tarifi ile yapılan şerbetlerin sık sık sofralarda yer aldığı görülebiliyor. Ancak, şerbetin aşırı tüketimi bir dizi sağlık sorununa neden olabiliyor. İşte ayıla bayıla içtiğimiz şerbetin zararları! www.posta.com.tr

ŞEKER İÇERİĞİ HASTALIKLARIN ASIL SEBEBİ!
Şerbet, genellikle yüksek miktarda şeker içeriyor. Aşırı şeker tüketimi, obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve diğer metabolik sendrom riskini artırabiliyor. Şeker tüketiminin kontrolsüz olması, kan şekeri seviyelerinin ani yükselip düşmesine ve enerji dalgalanmalarına yol açabiliyor. Ramazan'da şerbeti sık tüketenlerin aynı zamanda oruç tutarken ani düşen kan şekeri seviyelerine karşı çok daha savunmasız kaldığı da görülebiliyor. Bu içeceği bu nedenle sağlıklı alternatifler olan ayran, şalgam suyu, limonata gibi içeceklerle değiştirmek gerekiyor.

KALORİ YÜKÜ
Yüksek kalori içeriğine sahip oluşu nedeniyle şerbet, özellikle kilo vermek isteyenlerin kabusu oluyor.Osmanlı kültüründe yapılan ve şekerden zengin olan şerbetler, kalori alımını artırarak kilo alımına neden olabiliyor. Aşırı kilo, obezite ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

DİŞLERİ ÇÜRÜTÜP AĞIZ SAĞLIĞINI ETKİLİYOR
Yüksek şeker içeriği, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi diş sağlığı sorunlarına katkıda bulunuyor. Şerbet tüketimi, diş minesini aşındırarak asit oluşumuna neden olabiliyor, bu da dişlerin çürümesine yol açabiliyor.

SİNDİRİMİ MAHVEDİYOR
Bazı insanlar, şeker ve şeker alkolleri gibi şerbet içeriğinde bulunan maddelere karşı hassasiyet gösterebiliyor. Aşırı şeker tüketimi, şişkinlik, gaz, sindirim rahatsızlıkları ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabiliyor.

METABOLİK SENDROMA NEDEN OLUYOR
Yüksek miktarda şeker içeren şerbetlerin düzenli tüketimi, metabolik sendrom riskini artırabiliyor. Metabolik sendrom, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, düşük HDL kolesterol seviyeleri ve abdominal obeziteyi içeren bir dizi sağlık sorununu tanımlıyor.

Bu sendroma tutuma riskini artıran şerbetlerin tüketiminden uzak durulması uzmanların Ramazan'daki beslenme düzenine dair verdiği en önemli tavsiyeler arasında yer alıyor.

BAĞIMLILIK RİSKİ OLUŞTURUYOR
Aşırı şeker tüketimi, bağımlılık benzeri davranışlara yol açabiliyor. Yoksunluk sendromunun oluşumuna neden olabilecek şeker, sürekli olarak alınmayıp oruç sırasında eksik tutulduğunda kişinin el-ayağında titremeler, ani kan şekeri düşüşü gibi problemlerle karşı karşıya kaldığı görülebiliyor.

Şekerin dopamin salınımını artırarak beyinde ödül sistemi üzerinde etkisi bulunuyor ve bu da şeker isteğini artıran önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Bu durum, kontrolsüz şerbet tüketimine ve sağlık sorunlarına yol açıyor.

Şerbetin aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabileceği için dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilmesi öneriliyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı için şeker tüketimini sınırlamak, dengeli beslenmek ve fiziksel aktiviteyi artırmak da ayrıca önem taşıyan noktalar arasında yer alıyor.

Herhangi bir sağlık durumunuz varsa veya diyetinizle ilgili endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız öneriliyor.