İftarda neler tüketmeliyiz derseniz?
Öncelikle 2 bardak su ile orucunuzu açmanızı tavsiye ederim. Dilerseniz hurma ile de başlangıç yapabilirsiniz.
- 1 kase çorba: Daha çok kremasız çorbalar tercih edilmeli ve karbonhidrat grubundan olan çorbanın miktar kontrolü yapılmalıdır. Çorba tüketimi ardından 5 dakikalık bir mola verilmelidir.
- Mutlaka sebze yemeği: Haşlanmış sebzelerden oluşan veya tencere yemeği olacak şekilde sebze yemeği tüketmeliyiz.
- Et/Tavuk/Balık: Günlük protein ihtiyacımızı mutlaka karşılamalıyız. Bunu sebze yemeği içerisinde veya et/tavuk/köfte şeklinde de tamamlayabiliriz.
- Ramazanın olmazsa olmazı pide tüketecekseniz eğer yaklaşık 25gram(1 ince dilim) kadar tüketebilirsiniz.
- Sahura kadar ek bir hastalığı olmayanlar yeşil veya beyaz çay içmelerini öneririm.
- En önemli noktalardan biri sahura kadar olan sürede kan şekerimizi hızla yükseltip düşürecek olan yüksek şekerli ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı veya 1 porsiyon dondurma/meyve tüketmeliyiz. Ayrıca çiğ kuruyemiş/yağlı tohumlar da miktar kontrolü yapılarak tercih edilebilir.
Bu süreçte lütfen olabildiğince buzdolabınızdan uzak durunuz.
Sağlıklı ve Hayırlı Ramazanlar.
DİYETİSYEN TUĞÇE YARDAL