KAKAOLU ŞEKERPARE TARİFİ
Kakaolu şekerpare malzemeler
- 250 g tereyağı (Oda sıcaklığında yumuşamış)
- 3 yumurta (Birinin akı ayrılacak)
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı irmik
- 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 4 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı toz haşhaş
Şurubu için
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 2 çay kaşığı limon suyu
KAKAOLU ŞEKERPARE YAPILIŞI
- Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağını derin bir yoğurma kabına alın. Yumurtalardan birinin akını ayırıp diğer yumurtaları teker teker tereyağının üzerine ekleyin.
- Vanilya, kakao, irmik ve kabartma tozunu katıp unu azar azar ilave edip ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Fırın tepsisini yağlayın ya da pişirme kağıdı serin. Haşhaşı bir tabağa yayın. Ayırdığınız yumurta akını bir başka kaseye koyun.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra üzerlerine hafifçe bastırın. (Eğer hamur elinize yapışıyorsa elinizi sıvı yağla ıslatabilirsiniz).
- Hazırladığınız şekerpareleri önce yumurta akına, sonra haşhaşa bulayıp yağlı fırın tepsisine yerleştirin. İsterseniz şekerparelerin üzerini fındık ya da bademle süsleyip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.
- Şurubu hazırlamak için su ve şekeri orta boy bir tencereye alın. Kısık ateşte, ara sıra karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin.
- Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha pişirin ve sonra ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin.
- Şekerpareleri fırından çıkarıp henüz sıcak haldeyken üzerine ılık şerbeti gezdirin. Tatlının şurubu çekmesi için 30 dakika bekleyip servis yapın.