Susamın değişik işlemlere tutulması ve ezilmesi suretiyle elde edilen tahin pekmezle birleştiğinde kış aylarında sofraların baş tacı olurken kekten kurabiyeye birçok lezzetin de hammaddesi.aynı zamanda. İşte tahinin saymakla bitmeyen faydaları... Tahin, soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarını önler. Vücut direncini arttırarak bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca hastalık döneminin daha hızlı ve etkin bir şekilde atlatılmasına da yardımcı olmaktadır. Zengin içeriğindeki mineraller sayesinde kemik gelişimini destekler. Safra kesesinde oluşan taşların dökülmesinde, bronşite aynı zamanda da nefes darlığına iyi geldiği bilinmektedir. Günde iki kaşık tüketilen tahinde bir kilo bifteğe eş değer protein olduğu söylenmektedir. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. E, C ve B vitaminleri açısından zengindir. Hücre yapısının bozulmasını engeller. Yaraların iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur. Tahin içeriğindeki yağlar sayesinde böbreklerin çalışmalarının düzene girmesine yardımcı olur. Bağırsaklarda ve midede biriken gazı söktürür ve gaz nedeni ile oluşan ağrıları giderir. Mide fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Damarların açılmasını ve damarlardaki tıkanıklıkların giderilerek kan akışının normale dönmesini sağlar. Ağır ilaç kullanımının vücuda vereceği olası zararların oluşmasının da önüne geçerek ilaçların yan etkilerini tolere eder. Yine radyasyonu tolere eden özelliği sayesinde sık sık radyasyona maruz kalanların bol tahin tüketmeleri tavsiye edilmektedir.