İlave şeker, yani yiyeceklere sonradan eklenen, doğal olmayan yollardan vücuda alınan şeker olarak tanımlanıyor. İlave şeker tüm vücut sistemlerine zarar verebiliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm, “19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası”nda şeker içeren gıdaların zararlı etkileri hakkında bilgi verdi ve şeker tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.
ÇOCUKLARA ÖDÜL SİSTEMİ OLARAK ŞEKERİ KULLANMAYIN
Toplum olarak çok fazla şeker tüketmeye meyilli olduğumuz bir gerçek. Çocukluk çağından itibaren bir ödül sistemi olarak şeker kullanılıyor. Çocuklar bir şey başardığında onları hep şekerle, çikolatayla, pastayla motive etmek veya ödüllendirmek toplumumuzun önemli bir alışkanlığı. Ancak bu son derece yanlış. Çünkü bu tür ödül sistemleri onların ilerleyen dönemlerdeki yaşamlarını olumsuz yönde etkiliyor.
KALP, DİYABET, METABOLİK SENDROM, HİPERTANSİYON VE KANSERDE RİSK FAKTÖRÜ
Şeker ve şeker ilave edilmiş besinlerin fazla miktarda tüketimi, obezitenin en önemli sebeplerinden biri. Obezite günümüzde önemli bir halk sağlığı problemi.
Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm, "Çocukluk çağından itibaren toplumun giderek daha obez hale geldiğini görmekteyiz. Obezite sadece beden kitle indeksinin artması değil, aynı zamanda beraberinde kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, hipertansiyon ve bazı kanser tipleri için de önemli bir risk faktörüdür." diyor.