74. Türkiye - Pide ekmek
Pide ekmeği, Orta Doğu'da M.Ö. 2500 civarında ortaya çıktığına inanılan bir tür gözleme olup, onu dünyadaki en eski ekmek türlerinden biri haline getirmektedir.
Arkeologlar, Mısırlılar ve Sümerler de dahil olmak üzere Orta Doğu ve Akdeniz'deki eski uygarlıklar tarafından yapılan gözlemelerin kanıtlarını buldular. "Pide" terimi Yunanca bir kelimedir ve "turta" veya "ekmek" anlamına gelir. Bu, Yunanlıların bu ekmek türünü Orta Doğulu komşularından aldıklarına işaret ediyor olabilir.
Ekmek, Yunanistan, Türkiye, Lübnan ve Suriye de dahil olmak üzere bugün birçok Orta Doğu ve Akdeniz mutfağının temel öğesidir. Buğday unu, su, maya ve tuzun karıştırılıp yüksek sıcaklıklarda pişirilmesini içeren basit pide yapma işlemi, eski uygarlıkların elindeki araç ve kaynaklarla başarılabilirdi.
Yüksek ısı, hamurun kabarmasına ve pide ekmeğinin ayırt edici özelliği olan cep oluşturmasına neden olur. Bu cep, pide ekmeğini çeşitli yemekler için çok yönlü hale getirir, çünkü çeşitli dolguları almak veya tutmak için kullanılabilir. Pide biftek, kuzu eti, falafel , kebap veya tavuk için mükemmel bir seçimdir ve geleneksel olarak humus , cacık sosu veya tabouleh ile eşleştirilir .