İlk yoğurt nasıl yapıldı? Tarihteki ilk yoğurt mayası yerine ne kullanıldı?

Yoğurt elde etmek için eski çağlarda mayalama işlemleri yapılmaktaydı. Kişiler yoğurt olarak ilk önce mayayı kullanıyordu. Zaman içerisinde karınca yumurtası ya da toprağı ile mayalama işlemleri yapılarak daha sonra yoğurt elde edilmeye başlandı. İlk yoğurt nasıl yapıldı ve yoğurt mayası yerine ne kullanıldı sorusunu Posta.com.tr okurları için ayrıntıları ile derledik.

Özellikle yemek kültürü konusunda meraklı kişiler, sofralarımızda sıklıkla kullandığımız yan ürünlerin ilk ne zaman sofralarda kendine yer bulduğunu merak ediyor olabilir. Akdeniz sofralarında bolca tüketilen, hem Yunan hem de Osmanlı coğrafyasında pek çok yemeğin yanında harika bir eşlikçi olan yoğurt da bu bunlardan biri. Biz de sizler için Nasreddin Hoca fıkralarına bile konu olan yoğurt ve yoğurt mayalama işleminin kökenine inelim dedik.
Yoğurdun ilk olarak nasıl yapıldığı net bir şekilde bilinmiyor. Genel olarak yoğurdun mayalama işlemleri için kullanılan ürünün karınca yumurtası olduğu zaman içerisinde ortaya çıkmıştır. Eski çağlarda yaşayan insanlar yoğurt elde etmek için karınca yumurtası ya da karınca yumurtası toprağı kullanıyordu. Fakat toprağın pek fazla güvenilir bir malzeme olmadığı ortaya çıktıktan sonra mayalama işlemleri karınca yumurtası ile devam ettirilmiş.

İLK YOĞURT NASIL YAPILDI?
Yoğurt günümüzde sıklıkla kullanılan süt ürünlerinden biri. Özellikle çorbalarda kıvam artırmak, tarhana gibi tarihin ilk hazır çorbalarında kurutularak kullanılan yoğurt, hem sebze yemeklerinin yanında hem de sade olarak tüketiliyor.
Protein ve kalsiyum bakımından da en faydalı besinler arasında yer alan; kalsiyum desteği sağlayan bu ürün kemik ve kas gelişimine yardımcı oluyor. Faydalı bir süt ürünü olan ve yoğurdu severek tüketen kişilerin merak ettiği konulardan biri de ilk yoğurdun nasıl yapıldığı.
Araştırma sonuçlarına göre ilk yoğurt farklı bir mayalama tekniği ile hazırlanmıştır. Bunun için kullanılan malzeme ise karınca yumurtası olarak bilinmektedir.
Tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
İlk yoğurdun mayalanma süresi de bugünki süreden farklıdır. Başka kaynaklara göre yoğurt mayalama işlemlerinin karınca yumurtası toprağı ile yapıldığı da söylenmektedir. Fakat o çağda yaşayan insanlar zaman içerisinde bunun sağlıklı olmadığı kanısına varmışlar ve bu nedenle karınca yumurtası kullanımına devam etmişler.

TARİHTEKİ İLK YOĞURT MAYASI YERİNE NE KULLANILDI?
Tarihte ilk yoğurt mayalama işlemleri kültürel anlamda pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Yoğurt mayalayan kişiler eski çağlarda maya yerine neyin kullanıldığını da araştırmaktadır. Tarihte ilk yoğurt mayası yerine karınca yumurtası toprağı kullanılmıştır. Fakat farklı teknikler arayan bu kişiler karınca yumurtasını keşfederek mayalama işlemlerinde bu yumurtayı tercih etmiştir.
Üç farklı biçimde mayalama işlemlerinden geçilmiştir. İnce karınca yumurtası ve karınca yumurtası toprağı mayalama işlemleri için tercih edilen ilk seçenekler olarak gösterilmiştir. Aynı zamanda bu tekniklerin yanı sıra karınca yumurtasının daha güvenli ve sağlıklı olduğu keşfedilmiştir. Böylelikle yoğurt mayalama işlemlerinde genel olarak tüm halk karınca yumurtası kullanarak tüm yoğurt mayalam işlemlerini tamamlamaktadır.
BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
- Taş gibi yoğurt nasıl mayalanır?
- Tam kıvamında yoğurt çorbası tarifi
- Ev yapımı yoğurt tarifi: Ev yapımı yoğurt nasıl yapılır?