İLK YOĞURT NASIL YAPILDI?
Yoğurt günümüzde sıklıkla kullanılan süt ürünlerinden biri. Özellikle çorbalarda kıvam artırmak, tarhana gibi tarihin ilk hazır çorbalarında kurutularak kullanılan yoğurt, hem sebze yemeklerinin yanında hem de sade olarak tüketiliyor.
Protein ve kalsiyum bakımından da en faydalı besinler arasında yer alan; kalsiyum desteği sağlayan bu ürün kemik ve kas gelişimine yardımcı oluyor. Faydalı bir süt ürünü olan ve yoğurdu severek tüketen kişilerin merak ettiği konulardan biri de ilk yoğurdun nasıl yapıldığı.
Araştırma sonuçlarına göre ilk yoğurt farklı bir mayalama tekniği ile hazırlanmıştır. Bunun için kullanılan malzeme ise karınca yumurtası olarak bilinmektedir.
Tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
İlk yoğurdun mayalanma süresi de bugünki süreden farklıdır. Başka kaynaklara göre yoğurt mayalama işlemlerinin karınca yumurtası toprağı ile yapıldığı da söylenmektedir. Fakat o çağda yaşayan insanlar zaman içerisinde bunun sağlıklı olmadığı kanısına varmışlar ve bu nedenle karınca yumurtası kullanımına devam etmişler.