İngiliz cerrah, yazar ve sosyal medya fenomeni Dr. Karan Rangarajan, bilinen adıyla Dr. Karan Raj, pek de iştah açıcı olmayan yeni bir sağlıklı yaşam trendi olan bamya suyu hakkında görüşlerini dile getirdi. Doğanın slime'ı olarak bilinen, bamya ve sudan oluşan bu yoğun, iki bileşenli toniği yutmak zor olabilir ama işin gerçeği mide için gerçek bir nimet. Rangarajan bu mucize jelin faydalarını şöyle açıklıyor:Bamya suyu içerseniz, bağırsak sağlığınız için gerçekten iyi olabilir. Bamyanın içinde bulunan bu bitkisel yağlayıcıya aslında musilaj denir. Çözünebilir bir diyet lifi ve bir prebiyotik gibi davranır. Suyla temas ettiğinde, dışkınızı yumuşak, sulu ve düzenli hale getiren bir jel oluşturur. Müsilaj, sindirim sisteminizi düzenlemesinin yanı sıra, yiyeceklerin bağırsaklardan geçişini yavaşlatarak kilo vermeye de yardımcı olabilir. Bu mucize içecek iştahı ve kalori alımını azaltırken tokluk hissini artırmaktadır. Mukus aynı zamanda chia tohumunda, keten tohumunda, psyllium (karnıyarık otu) kabuğunda ve aloe verada da bulunur. Z kuşağının yeni favorilerinden olan ve çok sevdiği 'kurbağa yavrusu suyu', chia tohumu ve suyla yapılan, benzer şekilde sümüksü bir zayıflama içeceğidir. Diyet yapanları iştahlarını bastırmak için pirinç veya yulafı su ve limon suyuyla karıştırmaya teşvik eden Pirinç-Zempic ve Yulaf-Zempic trendlerine benzer şekilde, kullanıcılar kurbağa yavrusu suyunun ve bamya suyunun kilo vermeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Ancak tadının pek çok güzel olmadığını söylemekte fayda var. Bazı hayranlarının kusmasına dahi neden olan kurbağa yavrusu suyu, adını bir gölette yüzen kurbağa yavrularına olan çarpıcı benzerliğinden alıyor. Rangarajan, benzer şekilde kötü bir tada sahip olan bamya karışımının kolesterol seviyelerini de düzenlemeye yardımcı olduğunu ve iyi bağırsak bakterilerini besleyen bir prebiyotik görevi gördüğünü belirtti. Bütünsel beslenme uzmanı Katelyn Bedford ise, The Post'a şunları söyledi :Prebiyotikler, probiyotikler için besin görevi gören ve onların gelişmesine yardımcı olan sindirilemeyen liflerdir. İkisi birlikte bağırsak hareketlerini düzenlemek, kalsiyum emilimine yardımcı olmak, bağışıklık desteği sağlamak, bağışıklık sistemi işlevlerini iyileştirmek ve vücudun iltihap önleyici tepkisini artırmak gibi birçok fayda sağlamak için birlikte çalışır. Post gazetesi , bamya suyu aramalarının geçen yıla göre yüzde 470 arttığını bildirdi.Bağırsak biyomuna yardımcı olmasının yanı sıra, sağlık uzmanları bu sümüksü sıvının cilde pürüzsüz ve berrak bir görünüm kazandıracağını ve vücudu besleyecek vitamin ve besin maddeleri sağlayacağını iddia ediyor. Bu yapışkan maddeyi denemek için birkaç bamya sapını küçük parçalara kesin ve 24 saate kadar suda bekletin. Rangarajan, Daha fazla su, daha fazla sümük, daha fazla iyilik demektir. diyor. Karışımı süzün ve mümkün olduğunca tadını çıkarmaya çalışın!Eğer bu sümüksü maddeyi mideniz kaldırmıyorsa korkmayın. Rangarajan, pişmiş bamya yemeği yemenin bağırsaklara daha fazla fayda sağlayabileceğini söylüyor. Haşladığınız bamyaları yoğurda katarak tüketmeniz de tüm bu sağlık yararlarından faydalanmanızı sağlayacaktır. Bamya, tropik ve sıcak iklimlerde yetişen, besleyici ve sağlıklı bir sebzedir. İçerdiği vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar sayesinde bamya, vücut sağlığına birçok fayda sağlar. Hem yemeklerde hem de çorbalarda sıkça kullanılan bamya, düşük kalorili olması ve zengin besin içeriğiyle dikkat çeker. İşte bamyanın başlıca faydaları! Sindirimi destekler, bağırsakları çalıştırıp prebiyotik yükler.Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.Kalsiyum emilimini de artırarak kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.Kıymetli bir antioksidan kaynağıdır.Cildi parlatmak ve içten kolajen yüklemek için yararlıdır.Kan şekerini düzenleyen, glisemik indeksi düşük bir sebzedir.Kalbi korur ve hipertansiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.A vitamini ve beta karoten içeriği ile göz sağlığını destekler.Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı C vitamini ile doludur.Vücuttaki toksinleri atarak detoks etkisi sağlar.