SU KAYBINA DİKKAT, ACİL DOKTORA BAŞVURULMALI
Dr. Samlı, ishal ve kusmayla birlikte yaşanabilecek susuzluğun çocuklarda çok hızlı gelişebileceğine dikkat çekerek, “Bebeklerde ve küçük çocuklarda dehidratasyon belirtileri üç saatten daha uzun süre içinde alt bezinin ıslanmaması, gözyaşı olmadan ağlama, kuru ağız veya dil, uyuşukluk, çevreye tepki vermeme veya sinirlilik, karında, gözlerde ve yanaklarda batma ya da çukurlaşma ya da bıngıldakta çökme şeklinde görülebilir. Böyle bir durumda acilen doktora başvurmak gerekir” dedi.
“SUYUN YANI SIRA MEYVE SUYU VE ÇORBA İÇİLMELİ”
İshal ve kusma devam ettiği sürece yeterli ve temiz su alımının şart olduğunun altını çizen Dr. Samlı, “Temiz içme suyu, meyve suyu veya et suyu tüketimini artırmak iyi gelecektir. Ancak temiz içme suyunda gerekli tuzlar ve elektrolitler yeterince bulunmaz. Bu nedenle eczanelerden kolayca temin edeceğimiz, içinde elektrolitlerin olduğu, içme suyuna karıştırılarak verilen tozları kullanabiliriz. Eğer sıvı içmek çocuğun midesini rahatsız ediyor veya kusmaya neden oluyorsa damardan sıvı tedavisi yapılması gerekebilir” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZI EĞİTMEMİZ GEREKİYOR”
Çocukların hastalıkları birbirlerine çok sık bulaştırdığını aktaran Dr. Samlı, “Çocukların ellerini ağızlarına götürme alışkanlığı çok fazladır. O nedenle özellikle kreşe veya anaokula giden çocuklarda daha da sık görüyoruz. Ayrıca son dönemlerde adenovirüs ve norovirüs dediğimiz bir virüs salgını var. Bunları önlemek için de en önemlisi el temizliği. Çocuklarımızı bu konuda uyarıp, eğitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.