Çiğ ve pişmiş tüketilebilen Ispanağın faydaları birbirinden biraz farklıdır. Demir eksikliği durumlarında pişmiş ıspanak tüketmek daha faydalı olabilir.
Çiğ Ispanak, demir ve kalsiyum emilimini engelleyen ancak yüksek sıcaklıklarda parçalanan oksalik asitle yüklüdür
Kalsiyum ve demir emilimini artırmak için ıspanağı, pişmiş ya da haşlanmış olarak tüketebilirsiniz.
Bir araştırma, ıspanağı kaynar suda hızlı bir şekilde pişirip ardından soğuk suya daldırmanın oksalat içeriğini ortalama yüzde 40 oranında azalttığını, bu da tavada veya basınçlı pişirmeden daha etkili olduğunu buldu.
Bununla birlikte çiğ ıspanağında farklı güçlü bir avantajı vardır.
Ispanağı, çiğ olarak tüketmek bitki bileşiklerinden daha fazla faydalanmanızı sağlar.
İsveç'teki Linkoping Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan luteini korumanın en iyi yolunun onları smoothie veya meyve suları şeklinde tüketmek olduğunu bulmuşlardır.