Bu yiyecekler hem mutluluk veriyor hem de bir çok hastalıktan koruyor. Florance Nightingale Hastanesi'nden Diyetisyen Tuba Kayan Tapan anlattı... Bu yiyecekler hem mutluluk veriyor hem de bir çok hastalıktan koruyor. Florance Nightingale Hastanesi'nden Diyetisyen Tuba Kayan Tapan anlattı... Potasyum kaynağı muz: Kokusuyla bile sakinleştirici özelliğe sahip iyi bir potasyum kaynağıdır. Tok tutucu özelliğe sahip bir meyvedir. Süt ile birlikte sabah kahvaltıyı sevmeyenler için iyi bir tercih olur. Aynı zamanda küçük bir muz ve 2 adet ceviz, sağlıklı ve tok tutan bir ara öğün olarak zayıflamaya yardımcı olur. Çileğin dünyası: Çilek, iyi bir folik asit, C vitamini ve mangan kaynağıdır. Yüksek oranda lif içerir. Kokusu ve görünüşü itibarıyla sempatik bir meyvedir. 150 gr çilek, 48 kaloridir. Kalori içeriği düşük olması sebebiyle kilo vermek isteyenler için iyi bir tercih olabilir. Protein kaynağı yumurta: En kaliteli protein kaynağıdır. Biyoyararlığı oldukça yüksektir. D vitamini kaynağı olan yumurta, aynı zamanda demirden de zengindir. Geç acıktırdığından dolayı diyet yapanlar, tüketmekten oldukça mutlu olurlar. Akşam yemeğinde zeytinyağıyla yapılan bir menemen, oldukça besleyici olabilir. Ahududu-Frambuaz: C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri ve lif açısından zengin bir meyvedir. Özütleri özellikle cilt ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Kalp sağlını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunur. Balkabağının gizemi: Lif oranı oldukça yüksektir, bağırsak hareketini artırır. Tatlı olarak tüketildiğinde Un ve şeker içermediğinden tatlı olarak tüketimi oldukça uygundur. Çorba olarak yapıldığında mineralden zengin ve lifli olacağı için tok tutar. Nar ve kanser: Kanser hücrelerinin çoğalma ve damarlanmasını önleyerek bu hücrelerin yok olmasına yardımcıdır. Yapılan araştırmalarda narın özünde bulunan antosiyanin maddesinin, meme kanseri hücrelerini öldürdüğü ve bu etkisinin östrojen hormonundan bağımsız olarak gerçekleştiği belirtiliyor. Resveratrol ve demir içeriği yüksek olduğundan kansızlığa karşı koruyucudur. Lif içeriğinden dolayı zayıflama diyetlerinde iyi bir ara öğündür. Yeşil Çay-Yeşil kahve: İçinde yer alan polifenollerin antioksidan özelliği, kalp hastalıklarını engellemede etkilidir. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine yeşil çay, tüketimi obezitesi olan kalp hastalarını zayıflamasına yardımcı olur. Ayrıca tümor oluşumunun önlenmesinde de oldukça önemlidirler. Fosforun kraliçesi yoğurt: İyi bir protein ve kalsiyum-fosfor kaynağıdır. Her sabah kahvaltıda ya da kahvaltı sonrası yenen yoğurt, sindirim kolaylaştırır. Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur. Yoğun egzersiz çalışması sonrasında protein içeriği yüksek yoğurt, iyi bir seçimdir. Protein, kasların kendini toparlaması için gereklidir. Yüksek kalsiyum içeriği karın bölgesi yağlanmasını azaltmada etkilidir. Meyveyle beraber hazırlanan ara öğünlerde, hem glisemik indeksi düşürür hem de tok tutar. İnsülin duyarlılığını azaltır. Fıstık ve kalp sağlığı ilişkisi: E ve B grubu vitaminleri, sodyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından iyi bir kaynaktır. Ancak kalori değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İçerdiği omega 3 sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığını korumada, kan şekerini kontrol altına almada oldukça önemlidir. 1 çay bardağı tuzsuz fıstık, kan şekerini dengeleyen iyi bir ara öğündür. Bitter çikolata olmadan olmaz: İçeriği yüzde 60 kakao içeren bitter çikolatanın, flavanoidleri çok fazla içermesine bağlı olarak antioksidan özelliği fazladır. Glisemik indeksi diğer çikolatalara göre daha düşük olduğundan, insülin duyarlılığını geliştirir. Kalp-damar sağlığı açısından da önemlidir. Haftada 3 kez 30 gr tüketmek yeterlidir.