Japon diyetisyen açıkladı: 1 kaşık yiyen 100 yaşına kadar yaşıyor, kemikleri beton gibi yapıp kolesterolü yere çakıyor

Japonların uzun yaşam sırları, herkesin merak ettiği bir konu. Ömrü uzatmak ve vücut direncini artırmak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek oldukça önemli. Japon diyetisyenleri, hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan bazı besinleri düzenli olarak tüketmeyi öneriyor. Bu besinler, vücudu güçlendiren bir koruma kalkanı gibi işlev görüyor. Peki, uzun bir ömür için hangi besinler tüketilmeli? Uzun ömrün sırrı nedir?

Japonların uzun ömürlü ve sağlıklı yaşamları dünya genelinde pek çok kişi tarafından biliniyor. Okinawa Adası'nda 100 yaşını geçen pek çok insanın olması ise insanların Japonlar neden uzun yaşar? Japonların uzun yaşamasının sırrı nedir? sorularını gündeme getirmesine neden oluyor.

Uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek isteyenler ise Japonların gıda çeşitliliğine bakarak hangi besinleri öğünlerine eklemeleri gerektiğine karar veriyor.
Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı olarak bilinen Asako Miyashita, uzun bir ömür sürmek isteyenler için Japonların sık tükettiği 5 yiyeceği açıkladı!

100 YAŞINA KADAR YAŞAMAK İSTEYENLER DENESİN
Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı Asako Miyashita, CNBC için yazdığı yazıda "Küçük yaşlardan itibaren gıdayı ilaç olarak düşünmemin öğretildiği Japonya’da büyüdüm. Büyükannem 92 yaşında ve uzun ömrünü doğru yiyecekleri yemeye borçlu" sözlerini kullandı.

Miyashita'nın yazısında Japonya'da 100 yaş ve üstü 90 bin 526 kişi olduğu belirtilerek Japon Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın 2022 raporuna göre bu rakamın 20 yıl önceye göre 5 kattan daha yüksek olduğuna vurgu gerçekleştirildi.

Küçük bir Japon adası olan Okinawa, dünyadaki en yüksek 100 yaş üstü nüfus yoğunluğuna sahip bölge olarak geçtiğimiz senelerde de gündeme geldi. İşte Japonların 100 yaşına kadar yaşamak için tükettikleri 3 besin!

BALIK
Geleneksel olarak beslenen Miyashita "Günlük öğünlerime her zaman biraz protein, özellikle de somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar eklerim.

Balıktaki omega-3 yağları kan basıncını düşürmeye, trigliseritleri düşürmeye ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur." diyor.

TATLI PATATES
Normal patatesle çok arası olmayan Japonlar genelde tatlı patates tüketimi gerçekleştiriyorlar. Anneler de dahil olmak üzere pek çok kişi tatlı patatesi aktif olarak kullanıyor.

Miyashita ise tatlı patatesi atıştırmalık olarak tükettiğini söylüyor.

DAIKON TURPU OLMAZSA OLMAZ
Japon mutfağında kök sebzeler, özellikle turplar, büyük bir öneme sahiptir. Japon filmlerinde ve dizilerinde, evine gelen bir Japon’un yemek hazırlamak için hemen turp ve sebzeleri doğramaya başlaması sıkça rastlanan bir sahnedir. Daikon turbu, bu sebzelerden biridir ve soğuk algınlığını önleyip bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu bilinir.

Bir adet daikon, günlük C vitamini ihtiyacının %124’ünü karşılayabilir, bu da onu virüs ve mikroplara karşı doğal bir savunma aracı yapar. Ayrıca havuç, şalgam, pancar ve yaban havucu gibi diğer sağlıklı kök sebzeler de bu kategoride yer alır.