Japonlar avuç avuç yiyor! Türkiye'de yetişiyor: Kilosu 80 lira, vücuda bedava vitamin yüklüyor
Odunpazarı ilçesi Taşbaşı Caddesi’nde uzun yıllardır aktarlık yapan Metin Ağılönü, Çin hurması olarak da bilinen hünnap meyvesi, Güney Asya'ya özgü olduğunu, ancak günümüzde ise dünya çapında yaygın hale geldiğini belirtti.
Ağılönü, hünnap meyvesinin, büyük çiçekli çalılarda veya ağaçlarda büyüdüğünü söyledi. Ağırönü, hünnap meyvesinin, insan sağlığı için önemli rol oynadığını söyleyerek birçok sağlık sorunu için öneminden bahsederek, kalp, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, kas kontrolü, diş ve kemikler için faydalı olduğunu ifade etti. Hünap'ın kilosu ise boyutuna göre değişmekte olduğu, kilogram fiyatının 80 ile 125 TL arasında değişkenlik gösterdiği ifade edildi.
“HÜNNAP BİR VİTAMİN DEPOSUDUR”
Aktar Metin Ağılönü, hünnabın bir vitamin deposu olduğunu, özellikle kış aylarında tüketildiğinde insan sağlığı için önemli olduğunu söyleyerek faydalarını tek tek sayarak şöyle konuştu.
“Hünnap bir vitamin deposudur ve aynı zaman da Çin hurması olarak da biliniyor. Hünnap meyvesi, Güney Asya'ya özgü bir meyvedir. Ancak günümüzde tüm dünya da yaygın hale geldi, geliyor. Hünnap meyvesi, hem yiyecek olarak hem de ilaç yapımında kullanılıyor. Hünnap meyvesinin kalorisi düşüktür, ancak lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir.
Yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi nedeniyle, hünnap mükemmel ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Özellikle antioksidan ve bağışıklık artırıcı özelliklere sahip, önemli bir vitamin olan hünnap C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca kas kontrolünde önemli bir yeri vardır. Makul miktarda potasyum da içeriyor. Bunların yanında hünnap meyvesi, vücuda enerji sağlayan doğal şekerdir.
Hünnap meyvesinin vücudumuza birçok faydası vardır. Örnek vermek gerekirse, kalp sağlığını koruyor, sinir sistemini sağlığını korur, cilt salığını için faydalı bir meyvedir. Diş, kemik ve kas sağlığını koruyan bir meyvedir. Aynı zamanda düzenli ve yeteri miktarda tüketilirse enerji santralidir. www.posta.com.tr
Hünnap, Türkiye'de özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Bu bölgelerin iklim koşulları, hünnap yetiştiriciliği için uygun şartlar sunar. Özellikle sıcak ve ılıman iklimler hünnap yetiştiriciliği için idealdir.
Yani Türkiye'nin batı ve güney kesimlerinde hünnap daha yaygın olarak bulunur. Güney Asya ülkeleri olan Japonya ve Çin'de hünnap sıklıkla tüketilir.
Hünnap (Jujube), özellikle Asya kökenli bir meyve türüdür ve birçok sağlık yararına sahiptir.
İşte hünnapın bazı önemli faydaları:
Hünnap, C vitamini, potasyum ve diğer önemli mineraller ve vitaminler açısından zengindir.
Geleneksel Çin tıbbında hünnap, sakinleştirici özellikleri nedeniyle sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda daha iyi uyku kalitesi için de önerilir.
Lif açısından zengin olması nedeniyle hünnap, sindirim sistemini düzenlemeye ve kabızlık gibi sorunları hafifletmeye yardımcı olabilir.
C vitamini bakımından zengin olması nedeniyle, hünnap bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir.
Antioksidan içeriği sayesinde, hünnap serbest radikallerle savaşabilir ve oksidatif stresten korunmaya yardımcı olabilir.
Hünnap, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek bileşenler içerir, bu nedenle diyabet yönetiminde faydalı olabilir.
Potasyum içeriği sayesinde, hünnap kan basıncını düzenleyerek kalp sağlığını korumaya katkıda bulunabilir.
İltihap karşıtı özellikleri sayesinde, hünnap çeşitli inflamatuar durumların tedavisinde yardımcı olabilir.