Tatlı mor patates, sağlık açısından pek çok faydası olan bir kök sebze olarak öne çıkıyor. Japonların sıklıkla tükettikleri bu besin kaynağı, mucizevi etkileri ile dikkat çekiyor. İşte tatlı mor patatesin sağlığa faydaları! Tatlı mor patates, antosiyaninler gibi güçlü antioksidanlar bakımından zengindir. Bu antioksidanlar vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur, iltihaplanmayı azaltır ve kansere karşı koruyucu olabilir. İçerdiği beta-karoten, cildin sağlıklı bir şekilde yenilenmesini destekler, cilt hücrelerini korur ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Beta-karotenin bir öncüsü olan A vitamini, göz sağlığını korur ve gece körlüğü gibi göz hastalıklarının riskini çok daha düşük seviyelere çeker. Tatlı mor patatesin içerdiği C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücudu korur. Lif açısından zengin olması, tatlı mor patatesin kan şekerini dengede tutmasına yardımcı olur. Kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak, diyabet riskini azaltabilir. Bu bakımdan diyabet riski olan yahut bu hastalıktan mustarip olan kişilerin de sağlıklı şeker alımı desteklenebilir. Uzman görüşü alarak bu kişilerin tatlı mor patatesi düzenli olarak tüketmeleri pek çok avantajı da beraberinde getirir. Lif içeriği yüksek olduğu için tokluk hissi verir ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca düşük kalorili ve düşük yağ içeriği ile kilo kontrolünü destekler. Sağlıklı ve hızlı kilo vermek isteyenlerin kurtarıcısı olan tatlı mor patates, incedik bir vücuda kavuşmayı mümkün kılar. Tatlı mor patates, kalsiyum ve potasyum gibi kemik sağlığı için önemli olan mineraller içerir. Bu mineraller kemik yoğunluğunu artırabilir ve osteoporoz riskini azaltabilir. Tatlı mor patatesi çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Fırında pişirip biraz zeytinyağı ve baharatlarla lezzetlendirebilir, çorba ve püre halinde kullanabilir, hatta tatlı tariflerinde de kullanabilirsiniz. Ancak, yüksek pişirme sıcaklıklarında antioksidanlarını kaybetmemesi için aşırı pişirme işleminden kaçınmak önemlidir. Tatlı mor patatesten en çok verimi almak için çiğ olarak rendeleme yöntemi ile tüketmek ya da smoothie'ler içerisine katmak gerekir. Buharda pişirme tekniği de bu besin kaynağının besleyici etkilerini güvenle sunmasına yardımcı olur.