5- Fırında kıymalı kabak tarifi
Fırında kıymalı kabak malzemeleri
- 2 adet büyük boy
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 250 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet büyük boy domates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1/4 demet dereotu
- 1/2 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
- 4 dilim kaşar peyniri
- 1 adet orta boy domates
Fırın kabını yağlamak için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Pişirme işlemi için:
Fırında kıymalı kabak yapılışı
Bol suda yıkadığınız kabakları, sap ve uç kısımlarını kestikten sonra alacalı şekilde soyun. Keskin bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kestiğiniz kabakların iç kısımlarını bir kaşık yardımıyla boşaltın. Bu esnada taban kısımlarını zedelememeye ve delmemeye dikkat edin. Kabakları, sıcak su dolu bir tencerede yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Sonrasında bir kevgir yardımıyla suyunu süzdürüp, orta kısımları yukarıda kalacak şekilde yağladığınız fırın tepsisine alın. Kıymalı iç harcı hazırlamak için; kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı ince ince kesin. Kabuğunu soyduğunuz domatesi küp şeklinde doğrayın. Dereotunu incecik kıyın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun. Lezzet vermesi adına tercih edebileceğiniz orta yağlı kıymayı tavaya alın. Kavrulmakta olan soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirin. Aralarda karıştırıp pişirme işlemine devam ederek sırasıyla; doğranmış domates, biber salçası, nane, tuz ve karabiberi ekleyin. Ocaktan aldığınız kıymalı iç harca ince ince kıydığınız dereotunu katıp, karıştırın. Haşladığınız kabakların orta kısımlarını kıymalı harç ile doldurun. Üzerini süslemek için; domatesi yarım ay şeklinde dilimleyin. Kaşar dilimlerini ortadan ikiye kestikten sonra domateslerle birlikte kabakların üzerine yerleştirin. Fırın tepsisine sıcak suyu ekleyin. Karnıyarık şeklini alan kabakları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.