Kabızlığın tek çaresi: Baharda yavaşlayan metabolizmayı hızlandırıyor!

Sindirim sorunlarınız varsa, belirli yiyeceklere beslenmenizde yer vermek, kabızlık sorununa çare oluyor. Yoğurt, koyu yeşil sebzeler ve tam tahıllar gibi lif açısından zengin gıdalar, bağırsakların çalışmasına katkı sağlıyor. Tam da bu noktada kabızlığa ne iyi gelir, kabızlığı hangi besinler giderir gelin anlatalım.

Sindirim sistemi, besinlerin emilmesinden ve enerjiye dönüşmesinden sorumlu olduğundan sağlığınız için hayati bir rol oynuyor. Birçok insan çeşitli nedenlerle şişkinlik, kramp, gaz, karın ağrısı, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunları yaşıyor. Oysa sindirim problemleri beslenme ile doğrudan ilişkili. Bağırsak hareketlerini düzenlemek, kabızlık sorununu ortadan kaldırmak için vücudunuza iyi gelecek gıdalar hemen aşağıda sizi bekliyor. İşte sindirim sistemini rahatlatacak besinler…
YOĞURT
Sindirim sistemini destekleyen probiyotikler, dost bakteriler içerir ve bağırsaklarınızı sağlıklı tutarak sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur.
Probiyotikler şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunları ortadan kaldırır. Kabızlık sorununu ortadan kaldırmak için hem yemeklerin yanında hem de ara öğünlerde yoğurt tüketilebilir.

REZENE
Yemeklere lezzet katmak için kullanılan rezene, yüksek lif içeriği ile kabızlığı önlemeye yardımcı olur, sindirim sistemini düzenler. Ayrıca sindirim sisteminizdeki düz kasları gevşetir. Bu yönüyle şişkinlik ve kramp gibi sindirim semptomlarını iyileştirir. Kabızlık sorununuz varsa yemeklerden sonra rezene çayı içerek bağırsaklarınızı rahatlatabilirsiniz.

ZENCEFİL
Zencefil, Doğu tıbbında sindirimi iyileştirmeye ve mide bulantısını önlemeye yardımcı olan bir bitkidir. Birçok hamile kadın sabah bulantısını tedavi etmek için kullanır. Sindirim açısından bakıldığında, bu bitkinin mide boşalmasını hızlandırdığı kanıtlanmıştır.
Yiyecekleri midenizden ince bağırsağınıza daha hızlı taşımaya yardımcı olur. Aynı zamanda, mide ekşimesi, mide bulantısı ve mide rahatsızlığı riskinizi azaltır.

ELMA
Elma, çözünebilir bir lif olan pektin açısından zengin bir kaynak. Pektin, dışkının bağırsaklardan geçişini hızlandırır. Bu nedenle kabızlık ve ishali gidermek için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca bağırsak enfeksiyonları riskini azalttığı da yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

CHİA TOHUMU
Chia tohumu, mükemmel bir lif kaynağıdır. Bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini destekler ve böylece sağlıklı sindirime katkıda bulunur.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yeşil yapraklı sebzeler mükemmel lif kaynağıdır. Bu yönüyle daha kolay dışkılamaya yardımcı olur, sindirim sistemini hızlandırır.
Yeşil sebzeler ayrıca iyi bir magnezyum kaynağıdır, kas kasılmalarını hızlandırarak kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Bu faydayı sağlayan en yaygın koyu yeşil sebzeler ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli olarak sıralanabilir.

LAHANA TURŞUSU
Lahana turşusu, fermantasyon nedeniyle probiyotikler içerir. Araştırmalar, yarım kase lahana turşusunun iyi bakterileri besleyerek bağırsaklarınıza yardımcı olduğunu gösterir.
Ek olarak, lahana turşusu, besinleri daha küçük ve daha kolay sindirilebilir moleküllere ayırır, bu yönüyle sindirimi kolaylaştırır.
