Kabukları bile para ediyor! Kilosu 25 liradan satılıyor: Kanı temizliyor, damar daralmasını önlüyor

Gıda israfını azaltan ve sağlığa pek çok fayda sunan turunçgillerin dış katmanı, mutfaktan kozmetiğe kadar geniş bir kullanım alanına sahip. İçeriğindeki doğal bileşenler sayesinde hem çevre dostu temizlik ürünlerinde hem de sağlıklı tariflerde kendine yer bulan bu katman, son yıllarda artan ilgiyle değerlendiriliyor.

Kozan ilçesinde 130 haneli Turunçlu Mahallesi sakinleri dalında kalan ve dökük olan narenciyeleri ekonomiye kazandırıyor. Limon, portakal ve turunç üretiminde bölgede öncülük eden Kozan ilçesinde narenciye bahçelerinde kalan ürünlerin kabukları çamaşır ipinde ve köy evlerinin çatılarında kurutularak ilçede ekonomiye kazandırılıyor. İlçede kurutulan kabuklar Ege Bölgesi ve Avrupa’ya gönderiliyor.

Turunçlu köyünden Ahmet Yiğenoğlu, "10 kilodan 1 kilo kabuk çıkıyor. Ağaçlarda kalınca ağaçlara zarar veriyor biz de topluyoruz. Turunçların kabuğu ayrı içi ayrı değerlendiriliyor.

Turunç ekşisi yapıyoruz. Bir yanda kazan kaynıyor bir yanda turunç, portakal narenciye kabukları soyuluyor.

Kilosu 20-25 TL arasında satılıyor. Köye gelen toptancılara satılıyor, Ege bölgesine gidiyor. Kozmetik, ilaç sanayisinde kullanıyor. Ailecek oturup bu işi yapıyoruz" dedi.

Turunç kabuğunun faydaları nelerdir?
Sinirleri yatıştırmada etkilidir. Stresi dağıtır. Zihinsel ve bedensel gevşeme sağlar, rahatlatır. Turunç kabuğu çayı istenilen yatıştırıcı etkiyi sağlar.

Ağız içi yaraları iyileştirir. Ağız kokusunu giderir.
Mideyi destekler. Mideyi güçlendirir, hazımsızlığı giderir. Eser miktarda tüketildiğinde sindirim sistemini çalıştırır.

Tansiyonu dengeler, yüksek tansiyonu ideal seviyeye düşürmeye yardımcı olur.
Kanın temizlenmesini sağlar. Kalp ve damar sağlığını korur.

Cilt sağlığını korur, yaşlanma etkilerini azaltır.
Turunç kabuğu nasıl kullanılır?

Rende formunda olan turunç kabuğunu çay olarak demleyebilir, soslarda kullanabilir, kek-kurabiye vb. tariflere eklenebilir.