Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? Kılınışı, vakti, niyeti, rekatları, okunacak dualar ile Kadir Gecesi namazı

Kadir Gecesi namazı, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, bin aydan hayırlı olduğu bildirilen gecede milyonlarca kişi tarafından eda edilecek. Cami, mescit ve evlerde, başlar bu mübarek namaz için de bir kere daha secdeye eğilecek. Peki, Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? İşte kılınışı, vakti, rekatları, okunacak dualar ile Kadir Gecesi namazı hakkında bilinmesi gereken tüm bilgiler…

Kadir Gecesi namazı her Ramazan ayının 27. Gecesinde kılınıyor. Bu namaz kılınırken normal namazlarda okunan duaların yanı sıra İhlas suresi ile Kadir suresi de okunuyor. Bununla birlikte kısa sürelerle okunan bu namaz kısa sürede sona eriyor. İşte sadece Ramazan ayında kılınan Kadir Gecesi namazı hakkında ayrıntılar…

KADİR GECESİ NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Kadir Gecesi namazı 4 rekat olarak tek selamda kılınan bir namazdır. Bununla birlikte 12 rekat olarak da kılınabilmektedir.

KADİR GECESİ VAKTİ NE ZAMANDIR?
Kadir Gecesi namazı yatsı namazından sonra vitir namazının sona ermesinin ardından kılınır. Çünkü Kadir Gecesi namazının vakti yatsı namazından sonra başlar ve tan yeri ağarıncaya kadar yani imsak kesilinceye kadar da devam eder. Bu nedenle Kadir Gecesi namazını kılmak için özel bir vakit yoktur.

Bununla birlikte yatsı namazı ve teravih namazını kıldıktan sonra ara verilip dinlenilebilir, abdest tazelenebilir ve imsak vaktine kadar istenilen zamanda Kadir Gecesi namazı kılınabilir.

KADİR GECESİ NAMAZINA NİYET NASIL EDİLİR?
Kadir Gecesi namazına başlarken, “Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahın hürmetine, benim tevbelerimi kabule eyle. Affı-ı ilahiyene, feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin topluluğa ilhak eyle.” Denir ve tekbir getirerek namaz başlanır.

KADİR GECESİ NAMAZI KILINIŞI
Kadir Gecesine namazına niyet ettikten sonra Allah-u Ekber diyerek tekbir alınır ve namaza durulur.
İlk rekatta, Fatiha’dan sonra 3 Kadir suresi okunur.
İkinci rekatta ise Fatiha’dan sonra 3 İhlas suresi okunur.
İkinci rekatın secdesi yapıldıktan sonra tahiyyata oturulur ve burada ettehiyyatü, salli, barik ve rabbene duası okunur selam vermeden ayağa kalkılır
Üçüncü rekatta, Fatiha’dan sonra 3 Kadir suresi okunur.
Dördüncü rekatta ise Fatiha’dan sonra 3 İhlas suresi okunur.

Namaz tamamlandıktan sonra 11 defa ''Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Lailahe illahu vallahu ekber Allah-u Ekber velillahil hamd'' denmektedir.
Daha sonra ise 100 defa İnşirah suresi ve 100 defa da Kadir suresi okunur.