Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır, nasıl niyet edilir?

Kadir Gecesi, İslam dünyasında önemli bir yer tutan, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak kabul edilir. Bu gece, özellikle ramazan ayında yer alan son on geceyi kapsar ve bin aydan daha hayırlı olduğu hadislerle belirtilmiştir. Peki, Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır, nasıl niyet edilir?

Müslümanlar için bu gece, Allah’a daha yakın olmanın ve günahların affedilmesinin fırsatıdır. Kadir Gecesi’nde yapılan ibadetler, dua ve namazlar, bu özel gecenin manevi gücünden en iyi şekilde faydalanmak için büyük bir öneme sahiptir. Kadir Gecesi namazı, bu gecenin özelliklerini yansıtan ve Allah’a yönelmenin en güzel yollarından biridir.

Nafile namazlardan olan tesbih namazı, Kadir Gecesinde eda edilebilir. Tesbih namazı 4 rekattan oluşur. Ancak 4 rekat olmasına rağmen tesbih namazının kılınışı biraz daha uzundur.

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Tesbih namazı, Hz. Muhammed’in amcası Abbas bin Abdülmuttalib’e tavsiye ettiği özel bir ibadettir. Bu namaz, Kadir Gecesi gibi mübarek gecelerde kılınabilecek namazlar arasında yer almaktadır. Tesbih namazı, İslam’da önemli bir mendub (tavsiye edilen) ibadet olarak kabul edilir ve kişinin hayatında en az bir kez kılınması önerilir.

Tesbih namazı, dört rekat olarak kılınır ve belirli bir dua ve tesbih şekli ile yapılır. Bu namazın içeriği ve hikmeti, kişiyi Allah’a daha yakınlaştırmayı, manevi anlamda temizlenmeyi amaçlayan özel bir ibadettir.
"Allah rızası için tesbih namazı kılmaya" diyerek niyet edilir ve namaza başlanır.

Sübhaneke'den sonra 15 kez "Sübhanellahi ve'l-hamdülillahi vela ilahe illallahü ekber" denilir.
Eüzü besmele çekilir, Fatiha ve sure okunduktan sonra 10 kez daha "Sübhanellahi ve'l-hamdülillahi vela ilahe illallahü ekber" denilir.
Bu tesbih rükuya varınca 10 kere söylenir. Bununla birlikte rükudan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere ve ikinci secdede 10 kere söylenmektedir.

Böylece kılınan her rekatta 75 tesbih yapılmış olunacaktır.
İkinci rekata kalkınca tekrar 15 kere tesbih okunur ve besmele çekilerek Fatiha ve sure okunup 10 defa tesbih getirilir.
Kalan rekatlar ise aynı şekilde tekrarlanmalıdır. Böylece 4 rekat tamamlanır ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.