Kahramanmaraş’ta Ahır Dağı’ndaki bahçesinde kiraz üreten vatandaş, kirazın bahçede 27.5 lira, markette 60 lira olduğunu söyledi. Faydası saymakla bitmeyen kiraz, marketlerde kapış kapış satılırken bahçede çalışan sıkıntısının yaşanmasına neden oluyor. İşte tüm detaylar! Kahramanmaraş’ın Ahır Dağı Küçük Göl mevkiindeki bahçesinde kiraz üretimi yapan Mustafa Uludağ, ürünlerini yüksek fiyatlardan dolayı satamadığını belirtti. Kirazın dalında 27.5 liradan alıcı bulmasına rağmen halde 40, markette ise 60 liraya kadar çıktığını söyleyen Uludağ, insanların kiraz yiyememesinden yakındı. Uludağ, “Her yıl olduğu gibi maalesef kiraz dalında kaldı satamıyoruz. Maliyetler yüksek fakat istiyorum ki bunu tüketiciler rahatlıkla alıp yesinler. Ben bunun kilosunu dalında toplayıp halletmiş oluyorum ama bu para ile götürüp hale versem bir gün durduğunda çöpe atılıyor. Ben bu ürünü toplatıp gönderemiyorum, gönderirsem satılmıyor ve amelenin parasını veremiyorum. Topladığım kirazları hediye ettim ama toplaması da zor ben de insanları buraya davet ediyorum gelin burada yiyin diye. Vatandaş bunu 50 liraya alıp yiyemiyor. Ben 40 liradan verdim inanım hoş bir kazanç değil ama 27 buçuk lirayı hemen ameleye verdim. Buna kim ne şekilde çare bulacak bilmiyorum. Daha önce alıcılar alıp gidiyordu çok güzeldi. Şimdi öyle bir şey yok kiraz var dediğimiz de getirme diyorlar” dedi. Kiraz, hem lezzeti hem de sağlık açısından oldukça değerli bir meyve. Yaz aylarında taze olarak tüketilen kiraz, besleyici özellikleriyle öne çıkıyor. İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan bulundurmasıyla oldukça kıymetli. Bu antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyor. Böylece kanser gibi hastalıkların riskini azaltıyor. Kiraz; A, C ve K vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller açısından zengin. C vitamini bağışıklık sistemini desteklerken A vitamini göz sağlığı için büyük bir önem taşıyor. K vitamini ise kan pıhtılaşmasında rol oynuyor. Tüm bunların yanı sıra kemik sağlığını koruyor. Potasyum, kalp sağlığı için önemli bir mineral olup kan basıncını düzenliyor. Antioksidanlarının yanı sıra kirazın anti-inflamatuar özellikleri de bulunuyor. Bu özellikleri sayesinde özellikle romatizmal hastalıkların semptomlarını hafifletiyor ve eklem sağlığını destekliyor. Kiraz, içerdiği doğal şekerlerle enerji sağlıyor ve lif içeriği sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önlüyor. Kirazın öne çıkan en önemli faydası, uyku düzenini iyileştirmesi oluyor. İçeriğinde bulunan melatonin, uyku hormonunun salgılanmasını artırarak uykusuzluk problemlerini azaltıyor. Bundan dolayı gece yatmadan önce birkaç kiraz yemek, daha derin ve kaliteli bir uyku çekmenize yardımcı oluyor. Kirazın doğrulanan diğer bir faydası ise kas ağrılarını ve spor sonrası kas hasarını azaltıcı etkileri olması. Sporcular için özellikle antrenman sonrası iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla kiraz suyu veya kurutulmuş kiraz tüketimi öneriliyor. Ashab-ı yemin ki ne ashab-ı yemin! Ne mutludur onlar! Dalbastı kirazlar,27 dolgun salkımlı muzlar, yayılmış gölgeler... Şırıl şırıl akan sular... Tükenmeyen, eksilmeyen, hiçbir surette esirgenmeyen birçok meyveler içindedirler. (VÂKIA, 28-33). Malzemeler:500 gram kiraz (çekirdekleri çıkarılmış)1 su bardağı suYarım su bardağı toz şeker (isteğe bağlı olarak miktarı artırabilir veya azaltabilirsiniz)1 dilim limonYarım çay kaşığı vanilya özü veya 1 vanilya çubuğu (opsiyonel) YAPILIŞI:Kirazların çekirdeklerini çıkarın. Bu işlemi yaparken kirazların bütünlüğünü bozmamaya özen gösterin.Geniş bir tencereye suyu, toz şekeri ve dilimlenmiş limonu ekleyin.Şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın.Kaynayan şekerli suya kirazları ekleyin. Eğer kullanıyorsanız vanilya özünü veya vanilya çubuğunu da ekleyin.Kirazları kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. Kirazlar yumuşayıp suyun içinde hafifçe parçalanabilirler. Bu beklenen bir durumdur.Pişirme işlemi bittikten sonra tencereyi ocaktan alın ve kompostoyu oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin. Soğuduktan sonra dilerseniz buzdolabında soğutarak servis yapabilirsiniz.Soğuk olarak servis edildiğinde kiraz kompostosu daha lezzetli olabilir. Üzerine vanilyalı dondurma veya taze nane yaprakları ile süsleyerek servis edebilirsiniz.Bu tarifle hazırlayacağınız kiraz kompostosu hem yaz aylarında serinletici bir içecek olarak hem de tatlı niyetine tüketilebilir. Afiyet olsun!