Kolesterole iyi gelen besinler pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Vücuda enerji veren gıdaları seçenler ise uygun fiyatlı olmasına dikkat ediyor. Kahramanmaraş'ta üretilen fıstıklar ise pek çok kişinin dikkatini çekmeyi başardı. Peki, Antep fıstığı kolesterole iyi gelir mi? Antep fıstığının faydaları nelerdir? İşte tüm merak edilenler... Kahramanmaraş'ta 25 bin dekarlık alanda üretilen ve bu yıl 30 bin ton rekolte beklenen baklavalık fıstıkta hasat dönemi başladı. Kahramanmaraş'ta Kültür Meyveciliği Projesi çerçevesinde çiftçiye satılan 2B arazilerinde yetiştirilen fıstıkta hasat başladı. Pazarcık ilçesi Ganidağ, Ketiler, Yukarı ve Aşağı Mülk mevkiindeki köylerin geçim kaynağı olan fıstık rekoltesinde bu yıl geçen yıla oranla artış yaşandı. İşçiler, ağaçların altlarına branda açıp, dallardan elleriyle tek tek fıstıkları topluyor. Daha sonra fıstıklar çuvallara konularak traktörlere yüklenip, ayrıştırılmak üzere tesislere götürülüyor. Hasadı yapılan fıstıkların bir kısmı firik halinde Kahramanmaraş'ta pazarlanırken, diğer kısmı ise kurutulduktan sonra baklava sektöründeki üreticilere satılıyor. Kahramanmaraş'ta hem taze hem kuru olarak tüketilen fıstık tezgahlardaki yerini de alırken, geçen yıl kilosu 180 liraya kadar düşen kabuklu yaş fıstık, bu yıl tarlada 200 liradan alıcı buluyor. Kahramanmaraş’ta üretilen fıstıkta bu yıl il genelinde 25 bin dekarlık alandan 30 bin ton yaş fıstık rekoltesi bekleniyor. Fıstık üreticisi Hüseyin Ekemen, “Pazarcık'ta üretilen fıstık bütün dünya ülkelerine dağılıyor. Ürünü önce sürüyoruz, ağaçların diplerini kazıyoruz. İlaçlama işlemi sonrası ürün hasat dönemi giriyor. Bazıları sergiler de kurutur, bazıları da kurutur. Sonra ürün buradan dağıtılır gider” dedi. Tilkiler Mahalle Muhtarı Deniz Gürçalı ise fıstığın bölgelerinde yaygın bir ürün olduğunu belirterek, “Fıstık ilçemizin köylerinde çok üretiliyor ve ürünlerimiz Gaziantep komisyonculara veriyoruz. Bu bölge fıstığı Antep'e satıyor” dedi. Antepfıstığı, sağlıklı yağlar açısından da zengindir. Özellikle tekli doymamış yağlar ve omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını destekler ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürür. Bu da, kalp hastalıkları riskini azaltabilir ve genel kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilir. Antepfıstığında bulunan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilir.Lif içeriği de antepfıstığının önemli bir avantajıdır. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur, kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını destekler. Lifli gıdalar tüketmek, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir, bu da kilo kontrolünü destekler. Yüksek lif içeriği, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar ve sindirim sorunlarını azaltır. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde antepfıstığı, inflamasyonla ilişkili hastalıkların riskini azaltabilir. Özellikle kronik iltihaplanma, kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türleriyle ilişkilidir. Antepfıstığında bulunan polifenoller ve fitosteroller, bu inflamasyonları hafifletebilir ve genel sağlığı destekleyebilir. Antepfıstığı beyin sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir. İçerdiği E vitamini ve antioksidanlar, nörolojik sağlığı destekler ve yaşa bağlı beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olabilir. Düzenli olarak antepfıstığı tüketmenin, bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkiler yaratabileceği araştırmalarla gösterilmiştir.