Ne, ne zaman yenir?
New Jersey'li bir beslenme uzmanı olan Lizzy Swick, kahvaltıyı atlamanın bazı insanlar için insülin seviyeleri, kan şekeri kontrolü, kilo, enerji seviyeleri ve iltihap üzerinde olumlu etkileri olabileceğini kaydetti. Ancak herkesin farklı olduğunu belirtti.
Swick, 'Bilim, bazı insan popülasyonlarına yardımcı olabileceği açık olsa da, beslenmeye tek bedenli bir yaklaşım yok, bu yüzden bunu herkese tavsiye etmiyorum. Sabahları nişastalı sebzeler, meyveler, otlar veya narenciye gibi düşük glisemik karbonhidratları seçin' diyor.
Kahvaltı isteyen veya ihtiyacı olan insanlar için, uyandıktan sonra bir saat içinde protein ve yağ bazlı bir yemek yemesi öneriliyor.
Kahvaltıları sağlıklı yağlar ve proteinler üzerinde daha ağırlı olması ve nişasta sebzeleri, tahıllar, baklagiller ve meyveler gibi karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerin günün ilerleyen saatlerinde saklanmasının, kan şekeri ve insülin seviyelerini günün daha düşük bir seviyede tutmasında yararlı olduğunu da sözlerine ekledi.
İştahı kontrol edebilir, istekleri azaltabilir ve kortizol modellerini daha iyi kontrol edebilir. Bezelye, peynir altı suyu ve kolajen iyi protein eklentileridir.
Kahvaltı yerine, spordan önce üzerinde badem veya fıstık ezmesi olan yarım muz veya bir avuç fındık gibi bir atıştırmalık da deneyebilirsiniz.
“Bir antrenmandan önce yemek yeseniz de yemeseniz de, egzersiz sonrası 30 ila 60 dakika içinde protein içeren dengeli bir yemek veya atıştırmalık almayı hedefleyin” diyor Swick.
“Kahvaltıdan önce yürümek gibi düşük seviyeli aerobik aktivite, 'yağ yakma bölgenizi' etkileyebilir ve yağ yakımınızı artırabilir. Programınız izin veriyorsa, günün ilerleyen saatlerinde daha yoğun egzersizler yapmaktan daha iyi hissedebilirsiniz.”