Kahveyi o saatte içmek ömrü uzatıyor! 10 yıl gençleştiriyor, kalp ve damar sağlığını koruyup vücuttaki iltihabı sıfırlıyor!

Ülkemizde sevilerek tüketilen içeceklerin başında kahve geliyor. Hemen her gün çeşit çeşit kahve içiliyor ve yeni bir araştırma, kahvenin günün belirli bir saatinde içilmesinin bazı sağlık yararları sağlayabileceğini öne sürüyor. Peki, kahveyi hangi saatte içmek ömrü uzatıyor?

New York Post'un haberine göre New Orleans'ta yer alan Tulane Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yürüttüğü bir araştırmada, sabahları kahve içmenin, günün ilerleyen saatlerinde içilen kahveye kıyasla daha düşük ölüm oranlarıyla bağlantılı olduğu keşfedildi.

8 Ocak'ta European Heart Journal'da yayımlanan çalışmada, dokuz yıllık bir süre zarfında 42.000'den fazla yetişkinin diyet verilerinin analiz edildiği belirtildi.
Yetişkinlerin kahve tüketimlerini ve ölüm nedenlerini karşılaştıran araştırmacılar, sabahları iki ila üç fincan kahve içenlerin, kahve içmeyenlere kıyasla herhangi bir nedenden ve kalp-damar hastalığından ölme risklerinin 'önemli ölçüde' daha düşük olduğunu tespit etti.

İlginç bir şekilde, gün boyu kahve içenlerde riskin aynı oranda düşmediği görüldü.
Tulane Üniversitesi Epidemiyoloji Bölümü geçici başkanı ve çalışmanın baş yazarı Dr. Lu Qi, Fox News Digital'a yaptığı açıklamada, "Orta düzeyde kahve tüketiminin sağlık açısından faydalı olduğu belirtiliyor." dedi.

"İlk kez yaptığımız çalışma, kahve içmenin miktarının ötesinde zamanlamasının da önemli olduğunu gösteriyor. Sabahları içmenin, tüm gün içmeye göre sağlık açısından daha yararlı olduğu görülüyor."
Kalp hastalıkları konusunda uzmanlaşmış New Yorklu diyetisyen Michelle Routhenstein'a göre, sabahları kahve içmenin faydalarından biri, vücudun uyku/uyanıklık programını düzenleyen iç saati olan sirkadiyen ritmiyle ilişkili.

Fox News Digital'a verdiği demeçte, "Sabahları kahve içmek kişinin sirkadiyen ritmine uyum sağlar, gün içinde daha odaklanmış olmasını ve geceleri dinlenmiş olmasını sağlar" dedi. Routhenstein yeni çalışmada ise yer almadı.

"Günün ilerleyen saatlerinde kahve içmek bazen odaklanmak ve çalışmaya devam etmek için uyarıcılara bağımlı olduğunuzu gösterebilir; bu da çoğu zaman açlık hissini bastırmak pahasına olur."
Bu alışkanlığın yetersiz beslenmeye yol açabileceği ve zamanla kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Routhenstein'a göre kahvenin kalp sağlığına olan başlıca faydalarından biri de klorojenik asittir.
"Klorojenik asit, kahve çekirdeklerinde bulunan, iltihap giderici özelliği olan ve kan damarı sağlığını ve oksidatif stresi desteklemede olumlu rol oynayabilen bir polifenoldür" dedi.

Cincinnati merkezli bir şirket olan VitalSolution'da kardiyolog ve baş tıp görevlisi olan Dr. Bradley Serwer, yeni çalışmanın "ilginç" olduğunu belirterek, "Birçok çalışma kafein ve kahvenin sağlık açısından faydalarını gösterdi, ancak çok azı kahvenin ne zaman tüketildiğini değerlendirdi." dedi.
"Bu çalışmanın yazarları, insanların sabahları kahve içmenin tüm gün içmekten neden daha iyi olduğunu kanıtlayamıyorlar, ancak bunun sirkadiyen ritimlerin bozulmasına ve bunun da kötü uyku hijyenine yol açmasına odaklanmış olabileceğini tahmin ediyorlar" diye ekledi.

'DAHA FAZLA ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR'
Yazar Qi, çalışmanın bazı sınırlamaları olduğunu belirtti.
"Bu, nedensellik için kanıt sağlayamayan gözlemsel bir çalışmadır," dedi. "Bulgularımızı diğer popülasyonlarda doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var."

Serwer, çalışmanın nedenselliği kanıtlamadığı konusunda hemfikir olarak, "Bu çalışmanın amacı, daha fazla araştırılabilecek klinik hipotezler geliştirmektir." dedi.
Routhenstein, araştırmada tüketilen kahve türlerinin veya sağlık yararlarını olumsuz etkileyebilecek şeker ve krema gibi eklenen bileşenlerin ele alınmadığını söyledi. Yani kahvenin sağlık faydaları düşünüldüğünde ekstra malzemelerin tamamen göz ardı edilmesi gerekiyor.

"Kahveyi nasıl hazırladığınız ve tükettiğiniz, kalp sağlığınıza olan faydalarını etkileyebilir" dedi.
“Örneğin, filtresiz kahvedeki kafestol kolesterolü yükseltebilirken, kremalar ve şuruplar doymuş yağ ve şeker ekler.”
Kafeinin etkileri farklı olabilir.
Routhenstein, kişilerin kafeini metabolize etme yeteneklerini etkileyebilecek genetik farklılıklara sahip olabileceğini, bu nedenle kahvenin kalp atış hızı ve kan basıncı üzerindeki etkilerinin kişiden kişiye değişebileceğini belirtti.

Serwer ise kafeinin ılımlı tüketiminin sağlık açısından birçok faydası olabileceğini doğruladı.
Araştırmaya dahil olmayan bir kardiyolog, "Kafein, zihinsel uyanıklığı artırabilen ve bilişsel odaklanmayı iyileştirebilen bir uyarıcıdır," dedi. "Kafein, fiziksel dayanıklılığı artırmaya yardımcı olur ve egzersiz sırasında algılanan çabayı azaltabilir."

Kardiyolog, kahvenin insanları farklı şekilde etkileyebileceğini dile getirdi.
Fox News Digital'a konuşan uzman, "Kahvenin olumsuz yan etkileri var ve çarpıntı, kalp ritmi bozukluğu ve yüksek tansiyonu olan kişilerin kahve tüketiminden kaçınması veya bu tür tüketimi sınırlandırması gerekiyor" dedi.

“Kafein bir uyuşturucudur ve tüm uyuşturucular gibi tüketiminin faydaları ve riskleri vardır.”
Kahve tüketim miktarı veya zamanlaması konusunda soruları veya endişeleri olanlar için Serwer, bireysel riskleri görüşmek üzere bir uzmana danışılmasını önerdi.