Kalbi 10 yaş gençleştiren süper besin! Kaşık kaşık yiyince vücudu 20 yaşına döndürüyor, tansiyon ve şekerin kökünü kazıyor!

Biyolojik olarak hepimizin bir yaşı var, ancak bazı etkenler var ki kalbimizi ve metabolizmamızı olduğumuzdan çok daha yaşlı bir hâle getirebiliyor. Araştırmalar ve resmi veriler gösteriyor ki nüfusun büyük bir çoğunluğunun kalp yaşı biyolojik yaşından 7 yıl daha yaşlı. Bu durumu önleyecek bazı besinler de bulunuyor elbet. İşte sağlığınıza sağlık katan, doktorların 'süper besin' dediği o şifa deposu ve sağlık yararları...

Kalbi yeniden doğmuş gibi gençleştirmenin sırrı nihayet keşfedildi. Emory Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre bazı besinler kalp yaşımızı geriye çekmekte oldukça etkili. Üstelik ufak değişikliklerle kalp krizine bağlı ölümleri %50 oranında önleyebiliriz! Uzmanlar bu besinler için 'süper besin' tanımlamasını da kullanabiliyor. İşte hem kalbi gençleştiren hem de ömrü uzatan o mucize besinler...

EDAMAME
Magnezyum, potasyum ve folat ile dolu olan edamame müthiş besleyici bir besindir. Uzun bir ömür sürmek için ideal olan bu besin kan basıncını düşürür ve tansiyonu da dengeler. Lifli yapısı ile kolesterolü düşürüp kalbi korumaya da yardımcıdır. Leeds Üniversitesi araştırmacıları, her yedi gram lifin kalp hastalığı riskini düşürmede önemli etkisi olduğunu gözler önüne serdi.

DOMATES
Sofralarımızdan eksik olmayan domatesin özellikle suyu kolesterolü düşürmekte ve C vitamini depolarını doldurmakta etkilidir. Pek çok besinin aksine pişirildikten sonra da likopen içeriği ve antioksidanı yüksek olan domatesi düzenli tüketmek pek çok sağlık faydası sağlar. Cilt hasarını önlemeye de yardımcı olan domates hem içten hem de dıştan genç bir görünüme kavuşmamıza yardımcıdır.

ROOİBOS ÇAYI
Stres, kalbi yaşlandıran ve vücutta yağ depolanmasına en çok neden olan etkenler arasında yer alır. Yapılan araştırmalar sonucunda iltihaplanma düzeyinde de stresin etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Rooibos çayı hem stresi atmak hem de kalbi gençleştirip yağlardan arındırmak için ideal bir içecektir. Aspalathin adı verilen flavanoid ile dolu olan bu mucize çay vücutta stresi atmaya ve damarlardaki yağı eritmeye yardımcı olur.

CEVİZ
Kalp hastalığının azalmasında etkisi büyük olan omega-3 yağ asitleri ile dolu olan ceviz sayesinde hem kalbi hem de beyni gençleştirmek mümkündür.
Kolesterolden kurtulup damar tıkanmalarını önlemede de cevizin şifasından faydalanılabilir. Düzenli tüketimde zihni tazeleyen ceviz sayesinde genç bir zihne ve vücuda sahip olunabilir. Haftada 5 kez birer avuç ceviz tüketilmesinin kalp krizi riskini %40 oranında azalttığı araştırmalarla da desteklenen bir gerçektir.

YUMURTA
Süper besin olarak bilinen yumurta Canan Karatay'ın da favorileri arasında yer alır. Bu mucize besinin düzenli tüketimi kolesterol dengesini korumak için son derece faydalıdır.

KETEN TOHUMU
Yoğurda katarak tüketildiğinde etkisi 10 kat artan bu besin sayesinde omega-3 depolarını doldurmak ve magnezyum, çinko gibi vitamin değerlerini karşılamak mümkündür.
Vücudumuz için önemi büyük olan bu besin değerleri ve özellikle de doğal yağlar sayesinde kalbi gençleştirmekte keten tohumundan faydalanılabilir.

FİLİZLENMİŞ SARIMSAK
Pek çok kez evde çöpe attığımız miş sarımsağı yani 'filizlenmiş sarımsak' aslında doğal bir kalp ilacı! Taze sarımsaklardan çok daha fazla antioksidana sahip olan bu sarımsaklar arterlerdeki plak oluşumunu da engeller. Bu sayede kalp damarlarında tıkanma ve zorlanma engellenmiş olur.

HAŞLANMIŞ FISTIK
Sağlık yararları araştırmalarla kanıtlanmış bir diğer özel lezzet de haşlanmış fıstıktır. Bu mucize besin sayesinde demir, magnezyum ve doğal yağ depoları doldurulabilir. Haşlanmış yer fıstığı, yağda kavrulmuş veya çiğ fıstıklardan beş kat daha fazla resveratrol (kalp için faydalı bir yağ değeri) içerir. Bu değer daha çok fıstığın kabuğunda yer alır ve haşlanma sırasında suya geçerek tüketim sırasında vücudumuzun bu değeri alabilmesini sağlar.

TATLI PATATES
Japonların da uzun yaşam sırrı olan tatlı patatesler sayesinde kalp sağlığını desteklerken kilo vermek ve metabolizma sağlığını desteklemek mümkün olur.

AVOKADO
Son dönemlerin en popüler besinlerinden sayılan avokado da kalbe faydalı doğal yağlar bakımından bir hayli zengindir. Düzenli olarak tüketildiğinde günlük sağlıklı yağ alımını avokado ile sağlamak ve kalbi korumak mümkün olabilir.

SOMON
Omega-3 yağları ile dolu olan besinlerden biri de somondur. Bu yağlı balık sayesinde kalp sağlığını korumak, kalp damarlarını açmak ve vücuda sağlıklı protein yüklemek mümkün olur.

BADEM
Hem beyne hem de kalbe şifası bulunan badem kolesterol düşmanı besinler arasında yer alır. Günde 1 avuç yenen bademin kalbi gençleştirmede ve hafızayı güçlendirmede etkisi yadsınamayacak kadar çoktur.

ZENCEFİL
En sağlıklı kök sebzeler arasında yer alan zencefil de vücutta yağ birikimini önleyen önemli bir besindir. Bu besinin düzenli tüketimi kalbi, beyni ve bağışıklığı güçlendirerek ömrümüze ömür katar. İster çiğ olarak ister karışımlar içerisinde ister çay şeklinde bu mucize besinden faydalanılabilir. Çinlilerin uzun yaşam sırları arasında zencefil çayı olması da elbette ki tesadüf değildir.

YOĞURT
Probiyotik zengini yoğurt, kalbi koruyup vücudun direncini artıran besin değerleri ile doludur. Zihin gelişimi ve kemik sağlamlığı için de bu mucize besinden sıklıkla faydalanılmaktadır. Sağlıklı bir diyet içerisinde yoğurt muhakkak yer almalıdır.

TAHILLI EKMEKLER
Kalbi tıkayan ve ciğerleri çürüten şekerlerle dolu beyaz ekmek ve türevlerinin aksine tahıllı ekmekler tüketmek de kalbi korumaya yardımcıdır. Çinko, demir ve magnezyum depolarını doldurmaya yarayan bu tahıllı ekmekler aynı zamanda kalbi koruyan doğal yağlarla doludur.