Kalp büyümesinin tedavisinde genellikle kalp pili takılması, kalp kapakçığının değiştirilmesi ya da bypass ameliyatı tercih edilir. Ayrıca kalp nakli ya da kalp kapak ameliyatı da tedavi yöntemleri arasındadır.
Kalp büyümesi neden olur?
Kalp krizi: Kalp damarlarından biri tıkanır ve kalp kan pompalayamazsa kişi kalp krizi geçirir. Kan dolaşımının bozulması da genellikle kalpte meydana gelen pıhtılaşmalardır. Kan dolaşımı bozulduğunda kalp kasları hasara uğrar ve kalp büyümesi meydana gelebilir.
Anemi (kansızlık): Sağlıklı kırmızı kan hücreleri yetersiz olduğunda kansızlık ortaya çıkar. Vücuda oksijen vermek ile görevli olan kan hücreleri az olduğunda vücuttaki oksijende de azalma meydana gelir. Bunun sonucunda kalp işlevini doğru yerine getiremez ve oksijenin azalması ile kalp işleyişi bozularak büyümeye sebep olur.
Yüksek tansiyon: Aşırı tuz tüketimi, alkol ya da sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam yüksek tansiyonu tetikleyebilir. Yüksek tansiyon da kişilerde halsizlik, kalp çarpıntısı ya da kulak uğuldaması ile kendini gösterir. Kişiler yüksek tansiyon hastasıyla ve uzun süre tedavi görmezlerse kalp kasları kalınlaşarak kalp büyümesine sebep olabilir.