Kalp sağlığı için en iyi ve en kötü seçimler!

Kalp sağlığı ile beslenme arasındaki ilişki çok önemli. Bu nedenle biz de sizin için kalbinizi korumak için yapabileceğiniz en iyi seçimlerden, kalp sağlığını ciddi anlamda bozmaya yol açabilecek en kötü seçimlere kadar, tüm besinleri sıraladık. İşte kalp sağlığı için en iyi ve en kötü besin seçimleri!

Kalp sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemine işaret eden Diyetisyen Özden Örkcü, 65 yaş üstü diyabetli her 10 kişiden yaklaşık 7'sinin kalp rahatsızlığı bulunduğu bilindiğini söyledi. Kan şekeri seviyesinin istenen aralıkta tutulmasının ve bunun için de kalp sağlığını koruyan yiyecek seçimlerinin yapılması gerektiğini kaydeden Örkcü’ye göre yağ seçiminde zeytinyağı ve kanola yağı tercih edilmeli. Her türlü balık ve diğer su ürünleri ile tavuk, hindi ve diğer kanatlı hayvanların derisiz beyaz eti ile tam buğday ve kepekli ekmek tüketilebilir. İşte kalp sağlığı için yapabileceğiniz en iyi ve en kötü seçimler!
BALIK VE DERİSİZ BEYAZ ET YİYİN
Diyetisyen Özden Örkcü, et, tavuk, balık ve kuru baklagil grubunda tüketilmesi gerekenleri ve daha az tercih edilmesi gereken gıdaları şöyle sıraladı:

KALP SAĞLIĞI İÇİN ANA YEMEKLERDE EN İYİ VE EN KÖTÜ SEÇİMLER
En iyi seçim:
- Her türlü balık ve diğer su ürünleri
- Tavuk hindi ve diğer kanatlı hayvanların derisiz beyaz eti
- Zeytinyağlı, kuru baklagiller yemekleri
İyi seçim: Tavuk, hindi ve diğer kanatlıların siyah eti
Orta seçim: Etli kuru baklagiller yemekleri.
Sakınılması gerekenler:
- Etten yapılan ürünler (sucuk, salam, sosis, kavurma vb), yağlı koyun ve sığır eti.
- Kızartılmış etler.
- Tavuk ve diğer kanatlıların derisi
KALP SAĞLIĞI İÇİN TAHIL GRUBUNDA EN İYİ VE EN KÖTÜ SEÇİMLER
İyi seçim:
- Kepek ekmek, tam buğday unu ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği.
- Bulgur pilavı, zeytinyağlı kuru baklagiller-bulgur- sebze karışımı yemekler
- Yulaf ezmesi
- Patlamış mısır, taze kaynamış mısır
Orta seçim: Makarna, spagetti, mantı gibi yemekler (Zeytinyağı, sıvı yağ veya mercimek soslu)
Sakınılması gerekenler: Yağ ve şeker içeren her türlü unlu mamuller, bisküviler, krakerler, beyaz ekmek.

KALP SAĞLIĞI İÇİN SÜT GRUBUNDA EN İYİ VE EN KÖTÜ SEÇİMLER
İyi seçim:
- Yağı ayrılmış veya azaltılmış (light) süt, yoğurt
- Yağı ayrılmış sütten yapılan çökelek, lor ve diğer peynirler.
- Yağsız veya az yağlı sütten yapılan dondurma
- Yağsız veya az yağlı sütten yapılan sütlü tatlılar
Sakınılması gerekenler:
- Tam yağlı süt- yoğurt
- Yağlı peynirler
- Kremadan yapılan dondurmalar
- Çikolata eklenmiş tatlılar pudingler
KALP SAĞLIĞI İÇİN HANGİ YAĞLAR TÜKETİLEBİLİR?
En iyi seçim: Zeytinyağı, kanola yağı, zeytin
İyi seçim: Trans yağ içermeyen yumuşak margarin, enerji değeri düşürülmüş bitkisel sterol eklenmiş özel margarin, fındık, fıstık, ceviz, yağlı tohum içi.
Orta seçim: Fıstık ezmesi (şekersiz), mayonez, soya sosu, diğer salata sosları.
Sakınılması gerekenler: Tereyağı, iç yağı, margarin, şekerli fındık, fıstık ezmesi.

KALP SAĞLIĞI İÇİN MEYVE, SEBZE VE TATLI GRUBUNDA EN İYİ SEÇİMLER
MEYVE GRUBU
En iyi seçim: Portakal, mandalina, greyfurt, kiraz, çilek, kivi.
SEBZE GRUBU
En iyi seçim: Yeşillikler: Marul, tere, roka, maydanoz
Lahana türleri, pırasa, karnabahar, domates, brokoli
İyi seçim: Patates dışındaki diğer tüm taze sebzeler
TATLI GRUBU
Kalp sağlığını korumak için tatlı grubunda ne yazık ki en iyi seçim gibi bir seçenek bulunmuyor.
Orta seçim: Pekmez, bal, reçel, marmelat
Sebze ve meyveli tatlılar
Sakınılması gerekenler: Çikolatalı ve tereyağı eklenmiş ağır tatlılar.