Kumkuat, kamkat, kumkat meyvesinin pek çok söyleniş tarzı bulunmaktadır. Peki bu meyve nedir ve faydaları nelerdir, tadı neye benzer? İşte limon ve portakalın küçüklüğünü andıran kamkat meyvesi hakkında bilgiler... Doğu Asya ve Çin'de yetiştirilen çalı biçimindeki kamkat; portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinin bir meyvesidir. Biçimi limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yok. Meyveyi bütün olarak yemeniz gerekmektedir. Kokusu bergamotu andırır. Kamkat, çiğ olarak tüketildiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, kek ve pasta yapımında da kullanılır. Kamkat, 'turunçgiller ailesinin küçük mücevheri' olarak adlandırılıyor. Kamkat, seralarda ve saksıda yetiştiriliyor. Hatta günümüzde süs bitkisi olarak balkonlarda, bahçelerde çevre düzenlemesinde de kullanılıyor. Kamkatın faydaları; - C vitamini bakımından zengin olan kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde vücuda güç verir.- İştah açıcıdır.- İdrar söktürücüdür.