Kan sulandırıcı ilaç alanlar, dikkat! Çarpıntı sorunu olanların bilmesi gerekenler...

Uzmanlar, çarpıntının altta yatan çok ciddi kalp-damar hastalıklarının geç kalınmadan teşhis edilmesini sağlayabileceğini, bu nedenle ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle çarpıntının önemsenmesi ve en kısa sürede bir uzmana başvurulması gerekiyor. Aynı zamanda çarpıntı sorunu olan kişilerin ilaç kullanımı ile de dikkat etmesi gereken önemli konular var.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çayna "Atriyal fibrilasyon denilen ritm bozukluğunda kalp içerisinde pıhtı oluşabilir ve bu pıhtı beyine atarak felce sebep olabilir" diyor. Bu nedenle çarpıntının mutlaka önemsenmesi gerekiyor.

Çarpıntı nedenleri
Kalpte ani başlayıp kendiliğinden sonlanan hızlı atış veya ritmik atışa halk arasında çarpıntı adı veriliyor.
Kalp ritmi çok hızlandığında tansiyon düşmesine bağlı göz kararması, halsizlik, hatta bayılma olabiliyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, ritm bozukluklarının çok detaylı araştırılıp, doğru teşhisi koyduktan sonra yakın takiple dikkatli tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Öncelikle ritm bozukluğuna sebep olan hastalığı bulmamız gereklidir. Çünkü çarpıntı çoğunlukla kalp damar hastalıklarına bağlı olur.

Kalp ritim bozukluğuna neden olabilen hastalıklar
Çarpıntı altta yatan çok ciddi kalp damar hastalıklarının geç kalınmadan teşhis edilmesini sağlayabiliyor. Bu nedenle uzmanlar kesinlikle ihmale gelmemesi gerektiğini belirtiyor. Buna göre Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalp hastalığına bağlı çarpıntıları şu şekilde açıklıyor:
- Bazen kalp damarları tıkalı kişilerde göğüs ağrısı olmaksızın çarpıntı olabiliyor. Tetkikler sonucu böyle bir durum varsa kalp krizi geçirmeden başarılı bir tedavi olmak mümkün.
- Kalbin içindeki mitral kapağa bağlı hastalıklarda çarpıntı büyük oranda eşlik eder. Kalp ultrasonu, ekokardiyografi ile böyle bir hastalık teşhis edilirse, kalp yetmezliği gelişmeden mitral kapak tamir edilebilir veya protez bir kapakla değiştirilebilir.
- Atriyal fibrilasyon adı verilen ritm bozukluğunda kalp içerisinde pıhtı oluşabilir ve bu pıhtı beyine atarak felce sebep olabilir.

Kansızlık veya tiroid hastalıkları da kalpte ritim bozukluğuna yol açabiliyor!
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, vücuttaki başka sistemik hastalıkların da çarpıntıya yol açabileceğini belirtiyor. Buna göre detaylı bir kan tahlili yaparak tespit etmenin mümkün olduğu bu hastalıkları şu şekilde sıralıyor:
- Kansızlık (anemi) kalbin hızlı atmasına sebep olur.
- Halk arasında genelde guatr olarak bilinen tiroit hastalıklarında hızlı atış ve ritm bozuklukları görülür.
- İlaçlara veya yiyeceklere bağlı oluşmuş elektrolit bozukluklarında (çoğunlukla potasyum düşüklüğü ve ya yüksekliğinde) ritm bozuklukları olur.
- Bazı kalp ilaçları (digoksin gibi) dokularda birikerek ritm bozukluğu yapabilir.

Kan sulandırıcı alanlar dikkat!
Çarpıntısı olan kişilerin kan sulandırıcı ilaç almasının sakıncalı olduğunu belirten Prof. Dr. Çaynak, bu durumu şu şekilde açıklıyor:
Atriyal fibrilasyon dediğimiz kalbin kaotik bir ritm bozukluğunda, eşlik eden ileri yaş, kapak hastalığı gibi durumlar da varsa kan sulandırıcı ilaçlar felç geçirmemeniz için kullanılmalıdır. Ancak bu ilaçlar aspirin gibi değildir, daha kuvvetli ve doz aşımlarında kanama riskleri de olan ilaçlardır. Kalp doktorunuz size uygun ilacı ve dozu belirleyecek ve yakın takipte olacaktır.