Sebepleri nelerdir?
Kanlı balgamın sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Bronşit: Kronik bronşit rahatsızlığı olan kişilerin kanlı balgam ile karşılaşması mümkündür.
Kronik öksürük: Üst hava yollarındaki kan damarlarına zarar veren kronik öksürük kanlı balgamın sebepleri arasında sayılabilir.
Bronşektazi: Akciğerdeki hava yollarının kalıcı olarak genişlemesi sonucu karakterize bronşektazi nedeni ile kanlı balgam görülmesi mümkündür.
Akciğer kanseri: Özellikle sigara kullanan ve 40 yaşın üstünde olan kişilerde akciğer kanseri kronik öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kanlı balgam ile kendini gösterir.
Zatürre: Akciğer dokusu bakteri nedeni ile iltihaplandığında zatürre ortaya çıkar. Zatürre hastalarda kendini yorgunluk, öksürük, göğüs ağrısı ve kanlı balgam ile gösterir.
Tüberküloz: Verem adı ile bilinen tüberküloz kan tükürmeye ya da balgamda kan görülmesine sebep olabilir.
Ne zaman tehlikeli olur?
Kanlı balgam görülmesinin sebepleri yalnızca bu hastalıklar ya da durumlar değildir. Kalp kapakçıklarının daralması, kalp yetmezliği, alınan travmalar ya da boyun kanseri de kanlı balgama sebep olabilir. Kanlı balgamın akciğer hastalıklarının belirtisi olarak görüldüğünü de unutmamak gerekir.
Kanlı balgam ya da tükürük şikayeti olan hastaların Göğüs hastalıkları uzmanına görülmesi gerekir. Özellikle kanlı balgam ile beraber sersemlik, hızlı kilo kaybı, idrarda kan, iştah azlığı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı varsa acil bir şekilde tıbbi destek alınması gerekmektedir. Kanlı balgam şikayeti olan hastaların hastalık öyküleri ve şikayetleri hastalığın belirlenmesinde ve tedavinin uygulanmasında çok önemlidir.
Nasıl Geçer?
Kanlı balgamın geçmesi için öncelikle sebebi bulmak gerekir. Evde doğal balgam söktürücü olan tuzlu su ile gargara yapmak ya da bol su içmek de kanlı balgamın geçmesini kolaylaştırır. Bulunduğunuz havanın nemli olması ya da buhar solunması da balgamın sökülmesine yardımcı olur.