Kanser tedavisi süreci kilo kaybının çok sık rastlandığı bir tedavi şekli. Uzmanların bu tedavi sırasında kullandığı kemoterapi ve radyoretapi gibi tedavi şekilleri kişide iştahsızlık, tat duyu değişikliği, mide bulantısı gibi birtakım yan etkilere neden olabilirç Bu yan etkiler de kanserin kendi yaptığı iştahsızlık yanında kilo kaybını daha da derinleştirebilir.
Özellikle tedavi sırasında hastaların beslenme şekillerini arttırabilmek için tarhana çorbasından tutun da kemik suyu çorbasına kadar birçok beslenme ürünleriyle bu eksik kapatmaya çalışılır. Ancak bu süreçte hastanın dengeli bir vitamin, mineral desteğine ihtiyacı vardır. Bunun için sağlıklı bir kişinin beslenmesinden farklı bir yol izlenir. Bu dönemde hastanın bakımı ile ilgilenen kişilerin kanser hastasının günlük beslenmesinde dikkat etmesi gerekenlerin neler olduğunu Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe'den öğrendik.
Prof. Dr. Karatepe, kanser tedavisi sürecindeki beslenmenin "koruyucu beslenme" olarak adlandırıldığını belirtiyor. Buna göre örneğin kanser hastalarında balık, fındık, tohum ve zeytinyağı gibi gıdaların sınırlandırılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Ayrıca öğünlerde enerji alımının belli seviyelerde sınırlandırılması gerekiyor. Protein ihtiyacının balık, yağsız et ve tavuk ile karşılanmasının gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Karatepe, bu dönemde koyu renkli sebzelerin de beslenmede mutlaka bulunması gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Karatepe, Posta.com.tr okuyucuları için kanser hastalığında koruyucu beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri adım adım şu şekilde sıralıyor: