Kanser riskini azaltan 7 besin

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre kanser olan kişi sayısı 18 milyona ulaştı. Yediklerimize ve yaşam tarzımıza dikkat etmek kanserden koruyan en önemli etmenlerden. Pek, kanserin önüne geçebilmek için doğanın renkli gücü ne kadar etkili? Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı “1-7 Nisan Kanser Haftası” öncesi kanserden korunmaya yardımcı olan besinler sıraladı.

BUĞDAY ÇİMİ SUYU KANSER HÜCRELERİNİN BÜYÜMESİNİ ENGELLER
20 çeşit aminoasit ve antioksidan özelliği taşıyan enzimler barındıran buğday çimi özünde; B kompleks ve C vitaminleri, selenyum, fosfor, magnezyum, potasyum mineraller vardır. Bu yeşil güç; klorofilin yapısı le neredeyse aynıdır. İçeriğindeki klorofil, hemoglobin üretimini artırır ve buna bağlı olarak vücutta oksijen oranı da artar. Kısacası buğday çimi suyu kanser hücrelerinin oluşmasına, büyümesine uygun olmayan bir ortam yaratır ve oluşuma engel olur. Evde buğdayı çimlendirerek kendiniz yetiştirebilirsiniz. Buğday çimi suyundan günde en fazla 1 likör bardağı ölçüsü kadar içilmelidir. Doğal meyve suyu ya da hurma şurubu le karıştırılabilirsiniz.

MÜRVER BESLENME PLANINDA YER ALMALI
Lif, kalsiyum, fosfor, B6 ve A vitamin yönünden zengin içeriğe sahip olan mürver bu içerikleriyle en faydalı kırmızı meyveler arasında yer alır. Mürverden elde edilen yağın karaciğer, prostat, meme ve derideki kanser hücrelerinin büyümesini öldürmeye veya yavaşlatmaya etkili olduğu biliniyor.

KARADUT SUYU TÜKETİN
Karadut; B gurubu vitaminler A ve K vitamin, demir, potasyum ve fosfor açısından zengindir. Protein içeriği diğer meyvelere göre oldukça fazladır. Karadut suyu ciltte oluşum gösteren kanser hücrelerinin daha oluşum sürecinde engellemeye yardımcıdır. Özellikle içerdiği güçlü antioksidan flavoniod grubu olan “antosiyaninler” le kanserle savaşta etkili bir besindir. Flavonoidlerle, kanserojen maddeler etkisiz hale getirme ve anormal hücre çoğalmasını hücre bölünmesi düzeyinde duraklatma gibi etki sağlar.

GİNSENG, KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Yüzyıllardır yaşlılığı geciktirmek, diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan ginseng; vücut direncini artırma, immün sisteminin desteklenmesi için de güçlü bir besindir. Ginsengin en önemli özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu da kanserle savaşta bir adım önde olmanızı sağlar. Ginseng, kökler küçük parçalar halinde kesilip, toz ya da çay halindeki formu ile tüketilebilir

KANSER SAVAŞÇISI ANANAS
Büyük bir kısmı su olan ve oldukça düşük kalorili ananas, kansere karşı korunmada önemli bir güçtür. Ananasın içindeki “bromelan” maddesi, tümör hücre gelişimini durduran bir özelliğe sahiptir. Özellikle bağırsak, akciğer, yumurtalık ve cilt kanserlerinde tümörlü hücrelerin büyümesini engellemede yardımcıdır. İçerdiği demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, A-B ve C vitaminler ile serbest radikallere karşı koruma sağlar.

ENGİNAR İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN
Lifli bir gıda olan enginarın içeriğinde; A, B1, B2, B6 ve C vitaminler vardır. Mineral içeriği en yüksek olan sebzelerdendir. Fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko da içerir. İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin gibi kimyasal bileşenler ve antioksidan maddeler sayesinde başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı korur ve bağışıklık sistemini destekler. Haftada bir ya da iki kez enginar tüketilebilir.

HER GÜN BİR TATLI KAŞIĞI ZERDEÇAL
Zerdeçal, anti-enflamatuar içeriğiyle kansere karşı koruyucu bir besindir. İçeriğindeki kurkuminoid bileşikleriyle kanser hücrelerinin gelişimini önler. Antioksidan özelliği ile serbest radikallere karşı savaşmada önemli rolü vardır. Bu önemli besini günlük beslenme planınıza mutlaka dahil edin. Örneğin her gün bir tatlı kaşık zerdeçalı yemeklerinize baharat olarak ekleyin.