Ege Üniversitesi Tıbbi OnkolojiBilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.Canfeza Sezgin'den kansere karşıkoruyucu özelliği olan 10 gıda: NAR:Baş-boyun, kalınbağırsak, lösemi,meme ve prostat kanserlerine faydalı.Ayrıca kansere karşı koruyucudur.Nar, binlerce yıldır kullanılan bitkiselürünlerin başında gelir. Günde50 mililitre nar suyunun uzun sürelikullanılması ile yarar elde edilir. ZERDEÇAL: Ağız, idrar torbası, mide, rahim ağzı,kalınbağırsak ve cilt kanserlerinekarşı koruyucu olabiliyor. Günde2 tatlı kaşığı tüketilmesi yararlı. DOMATES:Likopen isimli madde içeren domatesprostat, akciğer ve mide kanseririskini azaltabiliyor. Pişmiş olaraktüketilmesi daha fazla yarar sağlıyor. DUTSU MEYVELER:Ahududu, dut gibi meyveler ağız,yemek borusu ve kalınbağırsakkanserine karşı koruyucudur.Günde bir fincan tüketin. SARIMSAKMide, kalınbağırsak, yemek borusu veprostat kanserine karşı koruyucudur.Pişirilme, mikrodalga veyakurutmayla hazırlanan sarımsakürünlerinde asıl yararlı madde olanalil sülfür bileşenlerinin azalır. Bunedenle ideali çiğ tüketilmesidir. ZEYTİNYAĞI:Dünyada son yıllarda önem kazanansağlıklı besinlerin başında geliyor.Meme, yumurtalık, kalınbağırsak,yemek borusu, mide ve akciğerkanserine karşı koruyucu olduğuile ilişkili çok sayıda çalışma var. ÜZÜM:Kansere karşı koruyucu besinlerinbaşında geliyor. Kanserdenkoruyucu resveratrol maddesi üzümkabuğunda bol bulunuyor. Üzümçekirdeği ekstraktı da yararlı olanbir diğer besin takviyesidir. YEŞİL ÇAY:Karaciğer, prostat, akciğer,pankreas, kalınbağırsakkanserine karşı koruyucuetkisi var. Günde5 fincandan fazlayeşil çay içilmemeli. BROKOLİ:Kansere karşı en önemlikoruyucu bitkilerdendir. Akciğer,kalınbağırsak, rahim, prostat,yumurtalık ve meme kanseri riskiniazaltıyor. Asıl yararlı maddesi acıtadını veren sülfürofandur ve bumadde brokoli filizinde bol bulunur.Günde 1 yemek kaşığı brokolialınması, haftada 1.5 kilo brokolitüketilmesine eşdeğerdir. ZENCEFİL:Akciğer, kalınbağırsak, karaciğer,lenfoma, lösemi, malign melanom,meme, mide, pankreas ve yumurtalıkkanserlerine faydalı. Zencefilin en sıkgörülen yan etkileri mide yanmasıve dermatittir (egzama). Aşırımiktarlarda alınırsa merkezisinir sistemini baskılayabilirve kalpte ritim bozukluğuna nedenolabilir. Pıhtılaşmayı azaltanilaçlarla birlikte kullanılmamalı,kanamaya neden olabilir.