Kansere yakalandığını tırnaklarından anladı! Bu belirti varsa hemen doktora koşun

Her yıl yaklaşık 40 bin kişiye akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Sigara, genetik, hava kirliliği gibi etkenler, akciğer kanserinin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Mirror'a konuşan bir akciğer kanseri hastası, evde basit yöntemlerle de akciğer kanserinin erken belirtilerinin anlaşılabileceğini söyledi.

Akciğer kanseri belirtileri, genellikle hücreler vücuda yayılana kadar ortaya çıkmaz. Ancak bazen, hastalığın birkaç erken belirtisi fark edilebilir.

Akciğer kanserinin yaygın semptomları arasında nefes darlığı, hırıltı ve kan veya balgamla birlikte sürekli öksürük yer alır.

Semptomların çoğu solunumla ilgili olsa da, akciğer kanserinin erken belirtilerinden biri parmaklarınızın ucunda da kendisini gösteriyor olabilir.

Bir süredir akciğer kanseriyle mücadele eden Brian Gemmell, tırnaklarınızı birbirine bastırdığınızda elmas şeklinde küçük iz çıkmıyorsa bunun akciğer kanserinin bir işareti olabileceğini söyledi.

Akciğer kanseri, yumuşayan tırnağın tabanından başlayarak aşamalar halinde gerçekleşir. Daha sonra tırnak yatağının yanındaki deri parlaklaşır ve tırnaklar, yandan bakıldığında normalden daha fazla kıvrık görünür.

Ayrıca parmakların yumuşak dokularında sıvı birikmesi nedeniyle parmaklar büyüyüp şişebilir.

Tırnakta elmas şeklinin olmaması, otomatik olarak akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmese de bunun bir semptom olması ihtimali vardır. Bu nedenle bir doktora danışmakta fayda var.

Kanseri bu yöntemle fark ettiğini öne süren Brian Gemmell "Böyle bir durumla karşılaşırsanız her ihtimale karşı doktora görünün. Erken teşhis, tedaviye daha erken yanıt vermenize de yardımcı olabilir'' dedi.

Akciğer kanserinin diğer semptomları şunlardır:
- Nefes darlığı
Hırıltı
Sık göğüs enfeksiyonları
Değişen veya kötüleşen öksürük
Göğüs ve/veya omuz ağrısı
Hırıltı
Sık göğüs enfeksiyonları
Değişen veya kötüleşen öksürük
Göğüs ve/veya omuz ağrısı

- Balgamda kan veya kan öksürmek
Açıklanamayan yorgunluk veya enerji eksikliği
Ses kısıklığı
Yüzde veya boyunda şişlik
Açıklanamayan yorgunluk veya enerji eksikliği
Ses kısıklığı
Yüzde veya boyunda şişlik

Bu belirtiler her zaman akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmez ancak yukarıdakilerden herhangi birine sahipseniz doktora danışmak en doğru yoldur.

Akciğer kanseri evreleri 4’e ayrılır. Eğer kanser akciğer içindeyse evre 1, en yakın lenf bezlerine yayılmışsa evre 2, her iki akciğer arasındaki boşluğa ve akciğer zarına yayılmışsa evre 3 ve kemik, karaciğer, böbrek üstü bezleri gibi organlara yayıldıysa da evre 4 olarak tanımlanır.

Akciğer kanseri evrelerinin tedavi planları da birbirinden farklıdır. Akciğer kanseri 1. evrede tespit edildiyse tedavide başarı oranı daha yüksektir.

Akciğer dokusundaki tümörlü hücreler ameliyatla temizlenir ve doktorun kararına göre koruyucu tedavi planlanır.

Hastalık ileri evredeyse; kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinde, hücre tipine göre hangi ilaçların kullanılacağı ve ne kadar süre devam edileceği de doktor tarafından belirlenir.

Akciğer kanseri tanısı için öncelikle röntgende belirlenen bir kitleye ulaşmak gerekir. Kişinin geçirdiği hastalıklar, tütün kullanma ( sigara, pipo, puro vs.) durumu, çevresel veya mesleki olarak maruz kaldığı maddeler ve diğer aile fertlerinde kanser olup olmadığı sorgulanır.

Eğer akciğer kanserinden şüpheleniliyorsa balgam tetkiki (balgam sitolojisi; akciğerlerdeki mukozadan derin öksürükle çıkan materyalin mikroskopta incelenmesi) da doktor tarafından istenebilir.

Bu tetkik, akciğer kanserini tespit etmek için basit ve yararlı bir testtir. Doktorun kanserden emin olmak için akciğer dokusunu incelemesi gerekebilir.

Bu inceleme, kanserin türünü (küçük hücreli olmayan veya küçük hücreli) ve yayılma durumu (metastaz) veya kanser evresini belirlemek içindir. .

Daha sonra bilgisayarlı tomografi çekilerek kitleye nasıl ulaşılacağı belirlenir. İnce iğne biyopsisi ya da bronkoskopiden kitleye en uygun ulaşma yoluna karar verilir. Biyopsinin incelenmesi sonucu da akciğer kanserinin tanısı konulur.
