Aşırı pişmiş besinlere dikkat!
Izgara, kızartma, sote, kavurma ve barbekü gibi belirli yiyecekleri yüksek sıcaklıklarda pişirmek, heterosiklik aminler (HA) ve ileri glikasyon son ürünleri (AGE'ler) gibi zararlı bileşiklerin oluşmasına neden olabilir. Bu zararlı bileşiklerin aşırı birikimi iltihaplanmaya katkıda bulunabilir ve kanser gelişiminde rol oynayabilir. Kırmızı et, bazı peynir türleri, yağda yumurta, tereyağı, margarin, mayonez gibi yağ ve protein oranı yüksek hayvansal gıdalar ve yüksek oranda işlenmiş gıdalar gibi belirli gıdalar, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında bu zararlı bileşikleri üretme olasılığı yüksektir.
Kanser riskini en aza indirmek için, yiyecekleri yakmaktan kaçınılmalı ve özellikle et pişirirken buharda pişirme, haşlama veya kaynatma gibi pişirme yöntemlerini tercih edilmelidir.