Kanserli eşi için yetiştirdi, iş sahibi oldu! Kilosunu 250 TL'den satıyor: Doğanın C vitamini kralı 'süper meyve'! Karaciğeri de yeniden doğmuş gibi yapıyor!

Kanser, son dönemlerde gittikçe artan ve yayılan bir hastalık olarak biliniyor. Sağlığı büyük ölçüde etkileyen ve en ölümcül rahatsızlıkların başında gelen bu hastalığın şifasını ise yine doğanın kollarında bulmak mümkün! Konya'da kansere yakalanan eşi için o mucize meyveyle tanışan Tahsin Tosun eşinin tedavisini önemli ölçüde etkiledi, üstüne iş sahibi oldu! Şimdilerde o meyveyi satarak şifa dağıtan ve işini yürüten Tosun'un kanser karşıtı mucizesi bakın neymiş...

Konya’da kansere yakalanan eşinin tedavisi sürecinde aronya meyvesiyle tanışan Tahsin Tosun, o zamana kadar bilmedikleri bitkiyi üretmeye karar vererek hububat tarlalarının arasından aldığı araziye aronya bahçesi kurdu. Eşinin başarılı tedavisinin ardından yaptığı pazarlama işini bırakarak aronya yetiştiriciliğine yönelerek kendi işinin sahibi olan Tosun, gençlere fırsatları değerlendirmeleri konusunda tavsiyede bulundu. www.posta.com.tr

Konya’da yaşayan Tahsin Tosun, eşinin geniz kanserine yakalanmasının ardından, antioksidan açısından zengin çalı meyvesi olan aronyanın sağlığa faydalarını öğrendi. Bir süre tedavi gören Tosun’un eşi tıbbi tedavisinin başarılı olmasının ardından tükettiği aronya bitkisinin de desteği ile kanseri tamamen atlattı. Tahsin Tosun arkadaşının önerisi üzerine Sarayönü ilçesinin Kurşunlu Mahallesi’nde hububat üretimi yapılan arazi arasında, 8 dekarlık alana bahçe kurdu. Bahçeye ilk olarak 2015 yılında 200 adet aronya bitki fidesi diken Tosun, taleplere yetişemez duruma gelince fidan sayısını bin 200’e çıkartarak 22 yıldır özel sektörde yaptığı inşaat malzemeleri pazarlama işini de bırakıp bahçeye yöneldi.

“ARONYA MEYVESİNİ TANIDIKTAN SONRA ÜRETİMİNE KARAR VERDİK”
Eşinin tedavisinden önce aronya meyvesini tanımadıklarını anlatan Tahsin Tosun, “Aronya yetiştiriciliğine aronya meyvesini tanıdıktan sonra karar verdik. Aronya meyvesiyle tanışmamız da eşimin rahatsızlığından dolayı oldu. Kanser tedavisi gördü, tedaviyi olumlu sonuçlandırdıktan sonra, hastalık tekrar oluşmasın, bağışıklık sistemi güçlensin diye aronya meyvesi ile tanışıp yurt dışından tedarik ederek kullanımına başladık. Daha sonra ise aronya yetiştiriciliğine merak sardık ve aronya meyvesini yetiştirmeye başladık. Kendimize ve çevremize ulaştırmak için ilk olarak 200 fidan ektik, daha sonra bahçeyi 8 dekar alana çıkarttık” dedi.

'BİZ YETİŞTİRİCİLİĞE BAŞLADIĞIMIZDA ADINI BİLE BİLEN YOKTU'
Aronya meyvesinin antioksidan değerlerinin diğer meyvelere göre çok fazla olduğunu anlatan Tosun, “Biz aronya yetiştiriciliğine başladığımızda çevremizden dalga geçenler bile oldu. Çünkü biz yetiştiriciliğe başladığımızda adını bile bilen yoktu. Daha sonrasında sağlığa faydaları ülke genelinde araştırma enstitüsünde bitki yetiştiriciliği çeşitleri onaylamasıyla Türkiye’de aronya meyvesi duyulmaya başladı. Bu meyvenin faydaları öğrenildikçe biraz daha ilgi artmaya başladı. Aronya meyvesi kiraz, kayısı gibi keyif veren bir meyve değil. Ağızda burukluk bırakan bir tadı var ve çalı bitkilerinin geneli aynı şekildedir. Aronya meyvesinin faydası, yüksek antioksidan içermesi.

Bundan kaynaklı insanlarda düzenli tüketim olursa meyve vücudun antioksidan ihtiyacını karşılayarak insanların hastalıklara karşı direncini yükselterek, hastalıklara karşı daha iyi olmalarını sağlar. Şeker hastalığı, tansiyon, karaciğer rahatsızlığı, kanser gibi hastalıklara da yüksek oranda faydası var. Aronya meyvesi antioksidanın genel özelliklerini barındırır. Burada aronyanın özelliği bütün kırmızı ve siyah meyvelerde antioksidan mevcuttur fakat aronyanın içerisinde antioksidan değeri dünyadaki en yüksek kapasiteye sahip bir meyvedir. Meyveler arasında bir kıyaslama yapacak olursak günlük 35 gram aronya meyvesi insan vücudunun antioksidan ihtiyacını karşılar. Aynı şekilde yaban mersininden aynı antioksidan değerini alabilmek için en az 250 gram yemek lazım. Çilek meyvesinden alabilmek için 10 kasa yeseniz bile aronyanın vereceği antioksidan değerlerini vermez” şeklinde konuştu.

'GENÇLER ELLERİNE GEÇEN FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİ'
Tarım alanında gençlere seslenen Tosun, “Bizim keşke dediğimiz noktalar var bu işe geç girdiğimiz için. Bu meyve ile tanışmamız 37 yaşını buldu. 37 yaşında bu meyveyi yetiştirmeye karar verdiğimizde özel sektörde çalışıyorduk, inşaat malzemeleri pazarlama alanında. Özel sektörü yetiştiriciliğe başladıktan 4 yıl sonra falan bıraktım. Çünkü bahçe ile ilgilenmemiz gerekiyordu. Hatta fidan üreticiliğine başlayıp Türkiye genelinde fidan satışına da devam ediyoruz. Özellikle gençlere ellerine geçen fırsatları değerlendirmelerini, bir şekilde tarımın ucundan tutmalarını ve tarım konusunda kendilerini geliştirmelerini tavsiye ediyorum. Aronya meyvesinin taze meyvesinin kilo fiyatı bu sene 250 lira, kurutulmuşu ise ortalama 750 lira gibi bir fiyat olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Aronya, son yıllarda popülerlik kazanan, sağlık açısından birçok faydası bulunan bir meyvedir. Koyu mor veya siyah renkte olan bu meyve, küçük boyutlarına rağmen yoğun besin içeriğiyle dikkat çeker. İşte aronya meyvesinin faydaları!www.posta.com.tr

DOĞAL BİR ENERJİ KAYNAĞI
Aronya meyvesi, vitamin ve mineral içeriğiyle enerji seviyelerini artırabilir. Özellikle demir ve B vitaminleri, vücudun enerji üretimine katkıda bulunabilir ve yorgunluğu azaltabilir.

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ
Bu mucize meyve, antioksidan açısından zengin bir meyvedir. Özellikle flavonoidler, antosiyaninler ve polifenoller bakımından yüksektir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyebilir ve vücudu oksidatif stresten koruyabilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Aronya meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler içerir. C vitamini, beta-glukanlar ve diğer immünomodülatörler, vücudun hastalıklara karşı direncini artırabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

KALP SAĞLIĞI DESTEKÇİSİ
Meyvenin düzenli tüketimi, kalp sağlığını destekleyebilir. Antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşenler, kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltabilir ve kan basıncını düzenleyebilir.

DAMARDAKİ KOLESTEROLÜ SİLİYOR
Damarda biriken yağları ve kolesterol izlerini silip atmaya da yardımcı olan aronya, uzman onayı ile düzenli olarak tüketilmesi gereken meyveler arasında değerlendiriliyor.

DİYABET YÖNETİMİ SAĞLIYOR
Aronya, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. Lif, polifenoller ve diğer biyoaktif bileşenler, kan şekeri dalgalanmalarını azaltabilir ve insülin duyarlılığını artırabilir.

SİNDİRİM SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR
Ülkemizde de gittikçe popülerleşen meyve, sindirim sağlığını destekleyen lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sistemini düzenleyebilir, kabızlığı önleyebilir ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir.

ANTİKANSER ÖZELLİKLERE SAHİP, HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR
Aronya meyvesi, anti-kanser özelliklere sahip olduğu düşünülen bileşenler içerir. Özellikle antosiyaninlerin, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önleyebileceği ve hücre hasarını azaltabileceği gösterilmiştir. Aronyanın bir diğer mucizevi etkisi ise hafızayı güçlendirmesi olarak değerlendirilmektedir. Bu meyvenin alzheimer riskini de büyük oranda düşürdüğü düşünülebilir.

CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİYOR
Cilt sağlığını iyileştirebilecek antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, cilt yaşlanmasını geciktirebilir, cilt hücrelerini yenileyebilir ve ciltteki hasarı azaltabilir.

KARACİĞERİ YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ YAPIYOR
Özellikle kuersetinin karaciğer hasarı üzerine ciddi koruyucu etkileri olduğu gözlemlenen bir değerdir. Aronya meyvesi içerisinde de bu değer bolca bulunur. Bu sayede meyve karaciğer için de oldukça faydalıdır.