KARACİĞER SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR
Araştırmalar, karanfildeki faydalı bileşiklerin karaciğer sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bileşik öjenol özellikle karaciğer için faydalı olabilir. Bir hayvan çalışması, karanfil yağı veya öjenol içeren yağlı karaciğer hastalığı karışımları ile sıçanları besledi. Her iki karışım da karaciğer fonksiyonunu iyileştirdi, iltihabı ve oksidatif stresi azalttı.
Başka bir çalışma, karanfilde bulunan öjenolün karaciğer sirozu veya karaciğerde yara izi belirtilerini tersine çevirmeye yardımcı olduğunu gösterdi.
Ne yazık ki, karanfil ve öjenolün insanlarda karaciğeri koruyucu etkileri üzerine araştırmalar sınırlıdır. Bununla birlikte, küçük bir çalışma, 1 hafta boyunca öjenol takviyesi almanın, genellikle karaciğer hastalığının bir belirteci olan detoksifikasyonda yer alan bir enzim ailesi olan glutatyon-S-transferaz (GST'ler) düzeylerini azalttığını buldu.
Karanfil ayrıca oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olma yetenekleri nedeniyle karaciğer hastalığını önlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlarda da yüksektir.
Bununla birlikte, öjenol yüksek miktarlarda toksiktir. 2 yaşında bir erkek çocukta yapılan bir vaka çalışması, 5-10 mL karanfil yağının ciddi karaciğer hasarına neden olduğunu gösterdi. Bu nedenle takviyeleri kullanırken uzman kontrolündeolmak çok önemlidir.