Karaciğerimizi temizleyen ve güçlendiren besinler nelerdir? Bu konuda belirli bir kür uygulanabilir mi?
Karaciğer sağlığını korumak ömür boyu devam ettirmemiz gereken bir yaşam tarzı değişikliği gerektirir. Sağlıklı beslenmek ve karın bölgesinden kilo almamak, insülin direncini düşük tutmak, egzersiz yapmak sağlıklı karaciğere sahip olmanın altın kurallarıdır. Karaciğerimizde biz yaşlandıkça yıllar içinde maruz kaldığı gıdalara, toksinlere ve ilaçlara bağlı olarak yorulur, yıpranır ve yaşlanır. Karaciğerimizi 10 ya da 20 yıl önceki haline getirmek için kısa süre uygulanacak mucizevi bir detoks ya da kür yoktur, ancak aşağıda sayacağımız şekilde karaciğere düşman yiyecek ve içeceklerden uzak durmak ve dost olan gıdalar ile beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmekle hiç şüphesiz sağlıklı bir karaciğere sahip oluruz.
İlk yapılması gereken zararlı besinleri almayı keselim. Çünkü bu bu besinler karaciğerde yağlanma yolu ile direkt inflamatuar (iltihap) hasara yol açarlar. Karbonhidrattan zengin gıdaları, fastfood ürünlerini, doymuş yağ içeren gıdaları azaltın; Ekmek, unlu mamüller, tatlılar, pilav, makarna, patates kızartması, yağlı soslar, yağlı etler ve şekerli içecekler kaçınmamız gereken gıdalardır. Bunları olabildiğince az tüketin. Ve tabiki alkolden de uzak durun.
Karaciğere faydalı olan ve detoks yapan besinlere örnek olarak ise şunları verebiliriz. Omega-3 ve 6,Selenyum, Glutation, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalı olduğu için bunları tüketmeye gayret edin. Zeytinyağ ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagil, turp, lahana, kara lahana, brüksel lahanası, karnıbahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak, limon, greyfurt, yeşilçay, zerdeçal, siyah üzüm, günde 1 avuca kadar ceviz, çiğ badem gibi çerezler örnek olarak verilebilir. Ama bunları da tabi ki ölçülü ve abartmadan almamız gerekir.