Turna yemişi görünüş olarak kızılcığa benzetilir. Geçmişten günümüze birçok hastalığın tedavisinde kullanılan turna yemişi hakkında merak edilenler araştırılıyor.
TURNA YEMİŞİ NEDİR?
Turna yemişi yayılan kolla oluşturan ve kollar üstünde meyveli, dikey, kısa, sürgünler veren, yüzey örtücü özellik gösteren bir bitki türüdür. İlk başta meyvesini beyaz verir. Olgunlaştıkça rengi koyu kırmızıya döner.
Su içerisinde büyüyebilir. Oksijensiz suyu sevmez. Meyveleri su içinde ya da kuruda toplanabilir. Turna yemişleri için ideal yetişme alanları suyla dolmuş çukur bölgelerdeki bataklık alanlardır.
Turna yemişi, 0xycoccus adı verilen bir bitki üzerinde yetişir. Ormanlık alanlarda ve ufak çalılıklarda yetişir. Turna yemişinin yabani formu çamurlaşmış ya da bataklık bölgelerde ve su kenarlarında rastlanılır.
Turna yemişi küçük çalılıklarda meyve verir. Bu çalılıklar yaprak dökmez. Çiçekleri çan gibi sallanır.
Turna yemişi daha çok Kuzey yarım küre, Asya ve Avrupa’da yetişir. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesinde Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu’da yetiştirilmektedir.
Turna yemişi ile yaban mersini bazen karıştırılabilir. Çünkü yaban mersini ile turna yemişi birbirine çok benzemektedir. Turna yemişi ve yaban mersi aynı meyve değildir. Aynı familyadan gelen benzer meyvelerdir.
Güçlü bir antioksidan olan turna yemişinin sağlığa faydaları saymakla bitmez. Taze meyve olarak ya da kurutulmuş tüketilebilir. Bunun yanı sıra meyve suyu ya da marmelat olarak da yenebilir. Pasta, çörek, ekmek ve keklere eklenerek de kullanılabilir.
Arkadaşlık ve barış sembolü olan turna yemişi portakal ya da elma gibi meyve suyu olarak tüketilebilen meyveler arasında yer alır. Ayrıca turna yemişinin çekirdeğinde yararlanılarak üretilen birçok kozmetik ürünü vardır.