Kaldirik otu, mucize etkileri ile dikkatleri üzerinde topluyor. Batı Karadeniz'den tüm Türkiye'ye yayılan ve özellikle de Düzce'de ünlü olan bu otun faydaları saymakla bitmiyor. Ispıt ismiyle de bilinmekte olan kaldirik otu, idrar söktürücü özelliği başta olmak üzere daha farklı pek çok derde de derman oluyor. www.posta.com.tr İdrar yolunda kanalları tıkayan tortuların, enfeksiyonların açılmasına yardımcı olan kaldirik otu, idrara çıkma sıklığını da artırıyor. Böbrekleri kurtaran ve idrar kanallarını açarak sağlıklı boşaltımı destekleyen kaldirik otu sayesinde enfeksiyonların vücudun bu bölgesine ulaşması engelleniyor.İdrar kanallarına inmeden enfeksiyonları yok eden kaldirik otunu tüketerek idrarı hızla söktürmek mümkün oluyor. Kaldirik otu, vücutta soğuk algınlığı, nezle ve daha farklı pek çok nedene bağlı olarak giren iltihabı parçalamada da etkili oluyor. Bu leziz ve şifalı ot sayesinde ter atma, toksinlerden arınma ve mikrobu vücuttan hızla ulaştırma gibi etkiler gözlemlenebiliyor. İster balgamlı ister kuru olsun her türlü öksürüğü de bitiren kaldirik otu sayesinde, ciğerlerde yatıştırıcı bir etki gözlemlenebiliyor.Öksürüğün bitmesine yardımcı olan kaldirik otu, ciğerleri sakinleştirip aniden bastıran krizleri de önlüyor. Bu sayede öksürük nedeniyle zorlanan kalp, ciğer ve boğaz sağlığı da korunabiliyor. Damarlar içerisinde biriken kireçleri de anında açan kaldirik otu, pırıl pırıl damarlara kavuşmanızı sağlıyor. Tıkanıklık riskini ortadan kaldırarak kalbi de korumaya alan bu doğal bitki sayesinde güvenli ve sağlıklı bir ömür sürdürmek mümkün oluyor. Geçmek bilmeyen baş ağrılarının da çözümü kaldirik otundan geçiyor. Yatıştırıcı etkisi sayesinde stresin ve uykusuzluğun neden olduğu ağrıları dindiren kaldirik otu migren hastaları tarafından da şifa kaynağı olarak görülüyor. Huzursuzluk, depresyon gibi sorunları ortadan kaldırdığı düşünülen kaldirik yani hodan otunun eski çağlarda askerlere yedirilmek üzere özel toplandığı rivayet ediliyor. Cesaretlendirici etkisi ile de bilinen bu otu yedikten sonra çok daha özgüvenli ve rahat bir şekilde hareket etmek mümkün oluyor. Bu bitkinin yağını çıkartıp cildine süren de güzelliğine güzellik katıyor. Babaanne tarifleri arasında yer alan kaldirik otu yağı, sivilce lekelerini ve çatlak izlerini yok etmekte de etkili oluyor. Kök kısmından ayrılarak kullanılan kaldirik otunun çiçeklerini de ayıklayarak tüketmek mümkün oluyor. Genellikle sap kısmını kesip iyice yıkadıktan sonra kavurarak, yumurtaya katarak veya haşlayarak bu sebzeyi tüketmek mümkün oluyor. Hodan tüketen büyüklerin 100 yaşına kadar yaşadığı da söylenenler arasında yer alıyor. Kaldirik otunu damak zevkine bağlı olarak kızartarak, fermente ederek, dolma içine ekleyerek veya daha farklı şekillerde tüketmek mümkün oluyor. Elbette ki alerjen bünyeye sahip kişiler, kronik hastalar, yaşlılar ve çocukların bu bitkiyi doktor gözetiminde kullanması öneriliyor. Hamileler de yine doktor onayına sunmadan hodan tüketmemesi gereken kişiler arasında yer alıyor.