Karpuzu mutlaka çekirdeğiyle tüketin çünkü...

Yüksek oranda protein içeren karpuz çekirdeği bakın neye iyi geliyor? Diyetisyen Fatma Gönen; karpuzun faydalarını sıraladı, karpuz çekirdeğinin yararından bahsetti.

Mide ve sindirim problemi olanlar dikkatli tüketsin
Karpuz çekirdeği; B grubu vitaminler, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve çinko içerir. Arjinin aminoasidinden zengindir. Kalp sağlığını olumlu etkileyen doymamış yağ asitlerini içerir. 24 karpuz çekirdeği yaklaşık 1 gram protein içerir. Mide ve sindirim problemi olmayan bireylerin karpuzu çekirdekli tüketmelerinin sağlık açısından olumlu etkileri bulunmaktadır.

Bol vitamin içerir, yağ içermez
150 gram karpuz yaklaşık 45 kaloridir. 2 gram sodyum, 11 gram karbonhidrat (9 gramı şeker ve 2 gramı lif) içerir. Yağ içermez. 1 bardağı günlük A vitamini ihtiyacının %17’sini, C vitamini ihtiyacının %21’ini, demir ihtiyacının %2’sini ve kalsiyum ihtiyacının %1’ini karşılar.

%90'ı su
%90'ı sudan oluşur, vücuttan toksik maddelerin atımını hızlandıran ve detoks etkisi olan bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini ve göz sağlığı için faydalı A vitamininden zengindir. 150 gram karpuz, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 24.3’ünü, A vitamini gereksiniminin yüzde 11’ini karşılar.

Kansere karşı koruyucudur
Zengin likopen içeriğiyle birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği bulunur. Kanser savaşçısı domatesten 2 kat daha fazla likopen içeririr. Potasyumdan zengin olması nedeniyle tansiyonu dengeleyici etkisinin yanında böbrek sağlığı için de faydalıdır. Ürik asit seviyesini düşürür, sodyum atımını hızlandırır, böbreklerde taş oluşumunu önler.

İçerdiği amino asitler çok faydalı
Karpuz ve suyu kas ağrılarını azaltmak ve sporcularda egzersiz sonrası toparlanma süresini hızlandırmak için kullanılabilir. Araştırmacılar karpuzun bu özelliğinin içerdiği bir amino asit olan L-sitrulinden kaynaklandığını ileri sürmektedir. Karpuz su ve lif içeriği ile kabızlığı önler, sağlıklı bir sindirim sistemi için önem taşır.

Diyabeti olanlar kontrollü bir şekilde tüketebilir
Diyabeti olan ve zayıflama diyeti yapan bireyler kan şekeri dengesini korumak adına karpuzu porsiyon kontrolüne dikkat ederek peynir, süt, yoğurt ya da kuru yemişler gibi protein kaynakları ile tüketmelidir.

Çok hafif
1 porsiyonu yaklaşık (1 ince dilim karpuz) 60 kaloridir.