Türk mutfağındaki etli yemeklerin tamamı vegan kasap ürünleriyle yapılabilir mi? Ne kadar iddialısınız?
Hepsi, vegan kasap ürünleriyle olmasa da bitkisel et alternatifleriyle yapılabilir. Evet. Örneğin, menümüze pastırma ekledik. Paçanga böreği yaptık ve çok beğenildi. Bizim de Ar-Ge (araştırma-geliştirme) çalışmalarımız devam ediyor. Ve umarız ki bir gün “Tüm yemekler artık vegan kasap ürünleriyle yapılabilir” diyebiliriz. Kasabı açarken Türker “Amacımız, vegan ve navegan (vegan olmayan) çocuklarına yemek pişiren bir annenin karnıyarık tepsisine girebilmek” demişti. Bu çok güzel bir amaç. Ve sanırım şimdiden girdik.
Vegan etlerin tadım kontrolünü nasıl yapıyorsunuz? Tat kriterleriniz nelerdir?
Deniz: Daha enteresanını söyleyeyim. Ben tavuğun, balığın, pirzolanın, midyenin vs tadını bilmem. Çocukken bile yememişim. Ama tat çok tarif edilebilir bir şeymiş. Yaptığımız şeyleri vegan olmayanlara tattırıyoruz. Onların yorumu bazen çok daha sert olabiliyor ve bu da aslında lezzetlerimizi geliştirmemize yardım ediyor.
Vegan et bozuluyor mu? Raf ömrü ne kadar ürünlerin? Buzluğa atılıp ne kadar saklanabilir?
Evet, hayvansal etten daha geç de olsa, bozuluyor elbette. İçerisinde raf ömrünü uzatacak hiçbir katkı maddesi olmadığı için raf ömrü epey kısa olabiliyor. Sürekli yeni ve taze üretim yapılmasını gerektiriyor. Ama çoğu ürünümüz, peynirimiz dahi, buzlukta saklanabiliyor ve buzluk ömrü bir yıla kadar uzayabiliyor.
En iddialı ürününüz hangisi? En çok talep gören ürününüz hangisi?
Kesinlikle tantuni, sucuk ve içli köftemiz. Bir de değerli iş ortağımız, partnerlerimizden Vappy ile birlikte geliştirdiğimiz, kendisinin gıda teknolojisinin gücü ve desteği ile belki de dünyada olmayan bir ürün çıktı ortaya: RozVif. O da herkes tarafından beğenilen bir ürünümüz oldu neredeyse sıfır eleştiri ile.