Erken tedavi önem taşır
Pediatrik kasık fıtığı, tanı konulduktan sonra mümkün olan en kısa sürede ameliyat edilmelidir. Çocuğun yaşı veya kilosu, çocuğun birincil tedavi gerektiren başka tıbbi durumları veya konjenital anomalileri olmadığı sürece ameliyata engel değildir. Özellikle fıtığa giden barsağın tıkanma riski nedeniyle acil ameliyat gerektirebilir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilen prematüre bebekler, tedavileri tamamlandıktan sonra hastaneden taburcu edilmeden önce ameliyat edilebilirler. Çocuklarda kasık fıtığı özellikle oluşturabileceği problemlerle oldukça önem arz eden, ameliyat edilmezse organ kaybına dahi sebebiyet verebilen bir hastalıktır. Özellikle fıtığın içine giren barsağın boğulma riski nedeniyle acil ameliyat gerektirebilir.
Ameliyat için yaş sınırı yoktur
Ameliyat, ameliyathane koşullarında genel anestezi altında yapılır. Ameliyat, ameliyathanede açık veya kapalı (laparoskopik) yaklaşımla yapılabilir. Açık yöntem, kasık bölgesinde küçük bir kesi yapmayı içerir. Kapalı ameliyatta göbek deliğinden 3 mm'lik bir kamera yardımı ile karın içine bakılarak iğne yardımı ile ameliyat yapılır. Her iki teknik kullanılarak hastalar her gün taburcu edilebilir. Ameliyattan üç gün sonra hastalar poliklinik kontrole çağrılır. Ameliyat sonrası ilk bir hafta büyük çocuklar için aşırı aktivite yapmaktan kaçınmaları istenir. Bir hafta sonra banyo önerilir. Dikiş yerlerinde hafif şişlikler olabilir, bu görüntü bir ay içinde kaybolur.
Ameliyat deneyimli bir çocuk cerrahı tarafından yapılırsa fıtık tekrarlama şansı çok düşüktür. Uzun dönem takiplerinde herhangi bir görsel veya fonksiyonel problem yaşanmaz. Öte yandan birbirinden bağımsız fıtık oluşturabilen sol ve sağ iki kasık kanalı bulunmaktadır. Bu nedenle tek taraflı ameliyattan sonra kasıkların diğer tarafında fıtık olma ihtimali vardır. Özellikle sol tarafta kasık fıtığı varsa sağ tarafta yüksek ihtimalle fıtık olabilir. Ancak bu bir tekrarlama değil, diğer kasıkta yeni bir gelişme, yeni bir fıtıktır. Bu olasılık erkeklerde daha az, kızlarda daha fazladır. Bu durumda tekrar ameliyat zorunlu olduğundan ameliyat öncesi dikkatli bir değerlendirme ve aile bireylerinin bilgilendirilmesi gerekir.